Gratis Grammatica: het bijvoeglijk naamwoord in het Frans

SylviaFrans leren, Franse les, Spelling en GrammaticaLeave a Comment

Wat is een bijvoeglijk naamwoord? Hoe vertaal je dat in het Frans? Wat is de juiste vorm? Waar hangt dat van af? En op welke plaats staat een Frans bijvoeglijk naamwoord? Vragen waarop je in deze blog een antwoord krijgt.

Voorbeeld van een bijvoeglijk naamwoord

de groene bus = le bus vert

de mooie boot = le beau bateau

het schone huis = la maison propre 

Alle groene woorden zijn bijvoeglijke naamwoorden: ze vertellen je iets meer over het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort. De bus is niet zo maar een bus, het is ook geen rode bus, nee, het is een groene bus.

De plaats van het bijvoeglijk naamwoord

Je ziet dat de groene woorden in het Frans voor of achter het zelfstandig naamwoord staan. De regel is: ze staan er achter. Behalve,….. dat beroemde rijmpje wat ik ooit in mijn hoofd heb moeten stampen en wat er maar niet meer uit wil:

Bon, beau, grand, joli

Haut, long, gros, petit

Vaste, large, soi-disant

Jeune, mauvais, méchant.

Een rijmpje wat ik in de afgelopen jaren in nog meer varianten heb gehoord en soms zelfs ook nog uitgebreider! Deze woorden staan voor het zelfstandig naamwoord: kijk maar naar Le Bateau –> le beau bateau.

De vorm van het bijvoeglijk naamwoord

Dan heeft het bijvoeglijk naamwoord ook nog iets wat wij in het Nederlands absoluut niet kennen. Het past zich aan. Aan het woord waar het bij hoort. Kijk maar eens naar het verschil tussen het Nederlands en het Frans.

de groene bus = le bus vert

de groene bussen = les bus verts

het schone huis = la maison propre 

de schone huizen = les maisons propres

 

Als je het in een schema zet, dan ziet het er zo uit:

Afbeeldingsresultaat voor bijvoeglijk naamwoord frans

Onregelmatig

Helaas is dat nog niet alles. Want natuurlijk zijn er ook onregelmatige vormen. Bijvoorbeeld: long –> longue (dat is een kwestie van uitspraak) en nouveau –> nouvelle. Gelukkig zijn er ook een paar regeltjes voor de uitzonderingen. Zo zijn er een aantal woorden die niet gewoon simpelweg een e krijgen bij het vrouwelijk, maar eerst hun medeklinker verdubbelen. Dat zijn woorden die eindigen op:  -el, -en, -et, -as, -on, -eil. In deze zin zitten al die uitgangen: Ce bel Italien ne met pas son réveil. Veel makkelijker om te onthouden, toch?!

 

Oefenen met het bijvoeglijk naamwoord.

Nu je het meeste hebt gehad, kun je de theorie eens gaan toepassen. Want dat is stap 2 in het leerproces. Maak deze oefening, of deze, of deze.

Veel plezier!

En je weet het: als je vragen hebt, kun je altijd contact opnemen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *