Cultuurverschillen: op tijd komen

SylviaFrans leren, Franse les, Franse weetjes, Handel met Frankrijk, Tips, Zakelijk FransLeave a Comment

op tijd op een afspraak komen

Op tijd komen. Dat is vanzelfsprekend. Toch? Soms moet je zelfs te laat komen. Of juist te vroeg. In Frankrijk dan. Vreemd, maar het verschilt blijkbaar van land tot land. Of herken jij al iets van de cultuurverschillen in het Nederland van boven de rivieren en daaronder?

Op tijd op een afspraak komen
In Nederland is dat heel gewoon. We zijn het gewend. Als ik te laat dreig te komen, dan word ik al zenuwachtig. Bel even op om door te geven hoeveel vertraging in heb. Heel gebruikelijk. Niemand die dit leest, zal daar van op kijken. En natuurlijk laat je een klant niet op jou wachten. Komt niet zo geïnteresseerd over als je leverancier of dienstverlener bent. En dat geldt natuurlijk hier in Nederland maar zeker ook daar in Frankrijk.

Te laat komen mag
Ja, als je de klant bent. Want dan laat je de ander de ruimte, je geeft hem speling. Het is zelfs toegestaan om 7 minuten te laat te komen. Bellen? Nee, niet nodig. Kom je 7 minuten te laat, dan ben je gewoon op tijd. Maar pas op: maak het niet veel later, dan bel je natuurlijk wel.

Nog veel later komen: “être en retard”…..
Ja, het kan nog gekker. Ben je uitgenodigd voor een diner in Parijs, dan is het beleefd om 15 tot 30 minuten te laat te komen. Echter, ben je in het zuiden van het land uitgenodigd dan kun je maar beter tussen de 5 en 15 minuten te laat komen. Later wordt weer wel als ongepast ervaren. Een kwestie van gewoontes!

Weet jij hoe laat je een afspraak hebt?
De juf in mij kan het niet laten om hier toch ook weer een gratis Franse les aan toe te voegen: Klokkijken. Met dit filmpje.

En ook met een link naar een oefening of deze quiz. Veel plezier!

Heb jij nog vragen? Mail ze gerust.
Heb jij hier ervaringen mee? Ik ben er benieuwd naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *