Het verschil tussen de passé composé en de imparfait

SylviaFrans leren, Franse les, Spelling en Grammatica2 Comments

In het Frans heb je twee tijden die gebruikt worden voor de verleden tijd: De passé composé en de imparfait. Wanneer gebruik je de een? En wanneer de ander? In deze blog wordt het verschil helder en duidelijk uitgelegd. Lees daarom vooral verder.

Maak de goede keuze: passé composé of imparfait

De uitdaging zit ‘m in het feit dat de vertaling naar het Nederlands niet 1 op 1 is. Was dat maar zo. Ik heb een afspraak gemaakt is een passé composé. Ik maakte een afspraak, een imparfait. In de Nederlandse taal wordt rustig de ene tijd gebruikt terwijl dat in het Frans met de andere tijd vertaald wordt.

Het is dus zaak om met jouw “Franse Hersens” te gaan werken. Daarvoor heb je aan de ene kant veel input nodig. Luister en lees dus veel Frans. Als je dat op je eigen niveau wilt doen, neem je contact met mij op. Ik heb altijd materiaal waarmee je zelf kunt oefenen. Aan de andere kant is het erg handig om de regels te kennen, zodat je je bewust wordt van het hoe en het waarom.

Wat zijn die regels dan? In het filmpje hieronder wordt dat heel goed uitgelegd. Met hele leuke voorbeelden. Als ik het je zou uitleggen, dan zou ik zeggen: de passé composé is een film en schakelt een hele reeks gebeurtenissen. De imparfait is een foto, je ziet een bepaalde situatie. Ook zijn er Franse woorden die je op weg helpen om de juiste tijd te kiezen. Kijk maar eens naar dit filmpje. Neem er even de tijd voor. Het loont de moeite.

 

Oefenen met het verschil in de passé composé en de imparfait

Het leerproces bestaat altijd uit meerdere stappen. Een van de laatste is oefenen. Ik heb weer wat interessante oefeningen voor je gezocht.

  1. Word je bewust van het verschil in dit verhaal. Het wordt ook voorgelezen.
  2. Let ook goed op het verschil in uitspraak. Dit is een luisteroefening.
  3. Bij deze oefening kies je zelf de goede tijd. De controle vindt plaats door na je keuze te luisteren, of door de knop “valider” te gebruiken.

Weet je nu wat het verschil is tussen de passé composé en de imparfait? Mooi.

Vragen? Altijd welkom. Gebruik de contactlink, bovenin deze blog.

2 Comments on “Het verschil tussen de passé composé en de imparfait”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *