Hoe je het beste Frans kunt leren…

SylviaFrans leren, Franse les, TipsLeave a Comment

Frans leren

In mijn blog krijg je vaak gratis Franse les. Ik leg dan iets uit, geef tips en handige (interactieve) linkjes. Dit alles is een goed hulpmiddel bij het leren van de Franse taal. Hoe je het beste Frans kunt leren, daar schreef ik al eerder over. Omdat ik dit ontzettend belangrijk vind, geef ik je nogmaals mijn allerbeste basistips voor het leren van wat dan ook.

Kort herhalen werkt beter

Vaak komen mensen erachter dat ze de volgende dag Franse les hebben en ze beginnen dan met een paar uur achter elkaar studeren. Nou, ik zal je wat vertellen: die laatste ruim anderhalf uur (!!) had je net zo goed iets anders kunnen gaan doen, want daar is weinig van blijven hangen. Het is namelijk onderzocht dat je concentratie na 20 tot 30 minuten zodanig afneemt, dat je bijna niets meer opneemt. Wil jij eens uitzoeken hoelang jouw concentratieboog is, gebruik dan de Pomodorotechniek. En zoek vooral eens op internet naar interessante artikelen over concentreren. Ik kwam zo veel leuks en interessants tegen, bijvoorbeeld deze 7 tips om je beter te kunnen concentreren.

Leren mag leuk zijn

Wil je Frans leren lezen, koop je favoriete tijdschrift, maar dan in het Frans. Of beter voor deze moderne tijd: bezoek een Franstalige site over jouw favoriete onderwerp. Voor beginnende taalleerders zijn sites voor kinderen ook heel handig: het taalgebruik is er vaak eenvoudiger. Zo kun je over een betrekkelijk ingewikkeld onderwerp vaak de “grote mensen woorden” leren op een “kindersite”. Neem nou deze over la lune.
Wil je Frans leren verstaan? Maak je keuze uit: het luisteren naar/downloaden van Franstalige liedjes, jazeker ook hele moderne, je hoeft er niets mee te doen, alleen luisteren helpt al zo veel, maar mag natuurlijk wel. Bijvoorbeeld met dit liedje van Tryo. Of kijk naar je favoriete serie op tv, tv5, of Netflix. Of zoek een Franstalige film op youtube. Zet er wel de Franse of Nederlandse ondertitels onder, want ik wil niet dat je ontmoedigd raakt, het is juist de bedoeling dat het leuk blijft. Als leren leuk is, leer je meer, makkelijker en sneller.

Pas de Franse taal toe

Met andere woorden, zorg dat je er mee bezig bent. Zoek iemand om in het Frans mee te schrijven. Per email is natuurlijk in orde. Gebruik je Frans voor je werk of je beroep? Vertel jouw (vaste) klant of leverancier dat je de Franse taal aan het leren bent, en dat je gaat proberen om in het Frans te schrijven, te lezen, te bellen, gewoon alles dus. Je kunt altijd nog overschakelen naar een taal die jullie allebei beheersen, als je vastloopt. Vraag ook of de Franstalige medemens jou in het Frans wil benaderen. Je zult er heel veel van leren en die ander zal jouw poging zeer waarderen!

Ik schreef al eerder over hoe je Frans leert met succes. Lees hier verder.
Ook schreef ik al eerder over de verschillende leerstijlen. En daarmee bedoel ik dat ik als taaltrainer Frans alleen maar een aantal verschillende dingen / methodes kan aandragen waarop je iets kunt leren. Het is aan jou om uit te vinden, wat het beste bij jou past. Over leerstijlen, lees je hier meer.

 

Heb je hier iets aan gehad? Heb je andere tips? Heb je de Pomodorotest gedaan?

Ik hoor graag van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *