Als kind was ik er helemaal verzot op. De Tour de France. Dat kwam waarschijnlijk ook door al die mooie Franse chansons. Die kon ik natuurlijk letterlijk allemaal helemaal meezingen. Maar ook dat enthousiasme van Mart Smeets en “De Neel”. Geweldig! Ik wist precies wie het klassement aanvoerde, hoeveel seconden de tweede en de derde goed te maken hadden en of er kansen waren dat dat ook echt gebeurde. Ja, dat waren nog eens tijden.
Le Tour de France in Frankrijk
In die tijd was de Tour de France ook echt de France. De renners reden alleen in Frankrijk. Tegenwoordig rijden ze overal. Neem nou de 102de ronde. Die start dit jaar in Nederland. En blijft daarna nog een dagje in ons kikkerlandje na de proloog, want de tweede dag toert de tourkaravaan naar Neeltje Jans. Maakt een tussenstapje in België om vervolgens dan toch maar in Frankrijk te blijven. Trouwens het is niet de eerste keer dat de ronde etappes buiten Frankrijk kent. De eerste keer was in 1906, toen fietsten de renners een klein stukje in Duitsland. In 1992 werd er zelfs in zeven landen gestreden om de gele trui. Tegenwoordig wordt er vaak gestart in een buitenlandse plaats. Ook in Nederland viel die eer al aan een aantal steden ten deel. Amsterdam, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Scheveningen, Leiden en dit jaar natuurlijk in Utrecht. Het lijkt wel een complete reisgids.
Le Tour de France als reisgids
Jeroen Wielaert, verslaggever en presentator van o.a. cultuur- en sportprogramma’s schreef naar aanleiding van de 100ste Ronde van Frankrijk een boek: Het Frankrijk van de Tour. Het is een combinatie van een reisgids en een cultuurboek. Het beschrijft zo ongeveer alle streken van Frankrijk. Want de toer is overal wel een keer geweest. Bovendien vertelt het een stukje geschiedenis, gezien vanuit de Tour de France. Niet alleen tekst, maar ook veel foto’s. Wielerliefhebber en Frankrijkliefhebber? Dan is deze halve encyclopedie echt iets voor jou.
Weet jij in welke zeven landen de Tour kwam in 1992?
Weet jij in welke landen de Tour nog meer is geweest?