Het bekendste boek
De Leesclub Franse Boeken leest: Pascal Lainé, La dentellière. La dentellière is het bekendste boek van schrijver Pascal Lainé die in 1942 geboren werd in het departement Eure-et-Loir. Dat ligt net ten zuiden van Parijs met als een van de belangrijkste steden Chartres. Je weet wel, daar waar de beroemde kathedraal staat. Pascal Lainé brak door met dit boek, zijn derde. Hij won er in 1974 de Prix Goncourt mee en dat is dan weer een van Frankrijks meest gewaardeerde literatuurprijzen. Na dit boek schreef hij nog veel meer, maar dit is en blijft zijn meest bekendste. En daar wil de schrijver, begrijpelijkerwijs, soms wel eens van af.
Maar toch nog maar even over dit boek
Ik wil eigenlijk niet al te veel vertellen over de inhoud en het verhaal van dit boek. Mijzelf ontneemt dat altijd het plezier van het lezen, het plezier van de ontdekking. Ik kan wel wat zeggen over de verschillende thema’s die aan bod komen. Sommigen zeggen, dat dit verhaal ook over anorexia gaat, maar daar ben ik het zelf niet mee eens. Ik vind dat als een thema overduidelijk en alom in een verhaallijn aanwezig is, dat je dan pas over een thema kunt spreken. Dat is hier niet het geval. Wat ik wel een thema vind, is het Niets, met een hoofdletter N. Pomme heeft een vrij vlak karakter, er is Niets dat haar raakt (of lijkt te raken). Verder wil zij uiteindelijk Niets meer eten. Een derde thema is het verschil tussen de sociale klassen: het verschil tussen arm en rijk. Dat komt uitdrukkelijk aan de orde in de relatie tussen Pomme en Aiméry.
Film van La dentellière
Vind je het makkelijker, leuker of interessanter om een film te kijken in plaats van een boek te lezen? Of vind je het interessant om de verschillen en overeenkomsten te zoeken tussen boek en film? Bekijk dan de film. Het verhaal wordt waarschijnlijk een stuk transparanter, vooral voor de beginnende lezer. Transparant, dat was trouwens de gedachte van de schrijver toen hij zijn titel koos voor dit verhaal: une dentellière is een kantwerkster. En daar kun je goed doorheen kijken. Hij heeft Pomme erg duidelijk en helder beschreven.
Hétérodiégétic
Wat voor mij niet gelijk duidelijk was, was dit mooie woord. Ja, ook ik leer nieuwe woorden als ik een Leesclub-Franse-Boeken-bespreking voorbereid. Dit heerlijke moeilijke Franse woord betekent zo veel als: de schrijver is alleswetend. Het verhaal wordt verteld in de hij-vorm, vanuit het gezichtspunt van de schrijver, we zien alleen zijn waarheid en dat leidt in dit boek tot verrassingen. Of het volgende boek van Leesclub Franse Boeken ook een alleswetende schrijfster heeft, kun je zelf ontdekken door Le secret du docteur Barry van Sylvie Ouellette te gaan lezen. Op 8 juni bespreken we dat dan weer via Skype.
Le secret du docteur Barry
Le docteur Barry is dokter in het negentiende eeuwse Engeland. Maar de dokter is geen man. Nee, zij is een vrouw. En dat kon toen natuurlijk nog helemaal niet. Dus verbergt zij dat zij een vrouw is. Nieuwsgierig geworden hoe dat allemaal verloopt en afloopt, lees dan mee.