Paul Gauguin was een van de grootste Franse schilders van de 19de eeuw. Maar tot welke stroming hij behoorde? Zijn eerste schilderijen werden in ieder geval impressionistisch genoemd. Later veranderde zijn stijl van schilderen en kreeg zijn werk o.a. het stempel: postimpressionisme, modernisme, primitivisme, exotisme en pointillistisch. En hoe kun je een schilder beter leren kennen dan door zijn werk te bekijken.
Impressionisme en Paul Gauguin
Een van zijn vroege schilderijen is deze:
La Seine au Pont d’Iéna, temps neigeux (De Seine bij de brug van Iéna in de sneeuw)
Hij schilderde het in 1875 en het hangt nu in het Musée d’Orsay in Parijs.
De brug van Iéna vind je vlak bij de Eifeltoren.
Symbolisme en Paul Gauguin
Langzaamaan zette hij zich af tegen het impressionnisme en zo ontstonden zijn symbolische werken. Niet het waarheidgetrouwe beeld was belangrijk, maar de indruk die je van de werkelijkheid had, zette je als schilder in grote lijnen de kern van je onderwerp neer.
Dit schilderij heet Végétation tropicale (tropische begroeiing). Het werd in 1887 op het eiland Martinique geschilderd en is momenteel in privébezit.
Synthétisme en Paul Gauguin
Op dit schilderij uit 1888, la vision après le sermon ofwel la lutte de Jacob avec l’ange (Het visioen na de preek oftewel De strijd van Jacob met de engel), kun je zien dat alle overbodige vormen werden teruggebracht tot simpele lijnen. Kleur werd belangrijker. Wil je het in het echt zien, ga dan naar Schotland, naar de National Gallery in Edinburgh.
Exotisme en Paul Gauguin
Waar komen we vandaan? Wat zijn we? Waar gaan we naar toe? Dat is de vertaling van dit doek dat in 1897 gemaakt werk en nu in het Museum of Fine Arts in Boston hangt.
Oorspronkelijke titel: D’où venons-nous? Que sommes-nous? Où allons-nous?
Paul Gauguin ook in een Nederlands museum?
Jazeker, in Amsterdam, in het Van Gogh Museum.
Je vindt er bijvoorbeeld deze, eentje die hij maakte van zijn vriend Van Gogh.
Meer weten over Paul Gauguin, kijk dan op de Frankrijks meest bekende en gerenommeerde encyclopedie, de Larousse.
Weet jij hoe het duurste schilderij ooit heet ? Het allereerste plaatje van deze blog dus.
Prijsvraag
Ook met deze blog kun je meedoen met de prijsvraag ter ere van de nieuwe en uitgebreide boekenshop. De vraag is simpel? Hoeveel “Franse woorden” herken je in de tekst van de blog. Dus woorden die in het Frans en het Nederlands (bijna) hetzelfde zijn. Tel de woorden en laat mij weten hoeveel het er zijn.
Tel ook de echte Franse woorden mee, zoals bijvoorbeeld Martinique, Seine, Iéna. Dat zijn er al 3! Deze alinea telt niet mee. Even voor de duidelijkheid: ik bepaal of een woord meetelt. Of zoals dat officieel heet: over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
Wat tel ik dan mee? Bijvoorbeeld een woord als simpel, dat is immers simple in het Frans en die twee woorden lijken zo veel op elkaar, dat ik vind, dat ie mee mag doen. Doe dit voor 1 juni a.s. Dan vindt namelijk de eerste verloting plaats. Je kunt een Nederlandstalig boek winnen. Kijk voor een idee in de shop. De selectie aan Franse boeken, boeken over van alles en nog wat over Frankrijk en de Franse taal, is verrassend variabel.