Kaas, ik ben er dol op. En ook op de Franse. Port Salut, Brie of Camembert. Heerlijk. Ik ben eens in de Camembert gedoken. Figuurlijk dan. Deze ietwat pittige kaas is nog niet zo oud. In 1791, zo vertelt men, ontmoette een priester een boerin, Marie Harel, in het Normandische dorpje Camembert. Hij bracht de Brie mee, en zij maakte er Camembert van. Een Camembert heeft net als wijn een AOC, une appellation d’origine contrôlée. Dat betekent dus, dat het alleen officieel Camembert is als het product aan een bepaalde standaard voldoet en komt uit het Pays d’Auge, de streek waarin dit dorpje ligt.
Toerisme en Camembert
Natuurlijk maken de Fransen gebruik van de bekendheid van dit product en geef ze eens ongelijk. Zo is er bijvoorbeeld een museum,dat het huis van de camembert heet. Hier vind je de openingstijden. Een proeverij, jouw foto op het product, restaurants die voornamelijk gerechten maken met deze kaas. Het kan niet op.
Frans cultureel erfgoed
Ook dat is de Camembert. Of is het beter om te zeggen: de camembert behoort volgens de Fransen tot hun culturele erfgoed. Ze zijn in ieder geval trots op alles wat met hun cultuur te maken heeft. Het is waarschijnlijk ook daarom dat ze hun laatste authentieke kaasboerderij een uitgebreide site geven met lesmateriaal, foto’s en filmpjes. Het mooie van dat lesmateriaal vind ik dat dat al op de maternelle, de kleuterschool begint. Wil je een iets uitgebreider filmpje zien met geluid en uitleg, bekijk dan vooral ook de filmpjes die na deze komen.
Tarte au camembert et aux brocolis
Camembert is ook heerlijk in allerlei recepten. Je vindt er genoeg in het Nederlands, maar ik dacht ik geef je er hier een in het Frans:
Ingrédients / pour 4 personnes
- 1 rouleau de pâte brisée
- 1 camember
- 400 g de brocolis
- 20 cl de crème fraîche
- 2 œufs
- 1 tranche de jambon de Bayonne
- sel et poivre
- muscade
Réalisation
- Difficulté: Facile
- Préparation: 15 mn
- Cuisson: 30 mn
- Temps Total: 45 mn
Préparation
2 Comments on “Vind jij die Franse Camembert ook zo lekker?”
hallo Sylvia,
het lijkt me wel de moeite waard om even uit te proberen. Mijn favoriete Franse kazen zijn nog iets pittige : ik hou van Coulommiers, Maroilles, Munster… bleu d aubergne en Roquefort,, en alle andere kazen ook trouwens ;)
Zondag avond heb ik een prei taart met uien en spekjes erbij en met kazen uit Normandie en de Vosges ( die had ik al gekocht bij Aldi) gemaakt. http://voordeelmuis.nl/cgi-bin/v.cgi?a=d&d=778200 ( voorbeeld)
mijn recept :
1 Faites cuire les poireaux ( 500 g découpés ) à la vapeur ( ou dans le micro ondes avec tres peu d eau). bien égoutter apres cuisson
2 Faites revenir 200g de lardons jusqu’a ce quils soient dorés dans un peu d’huile. Egoutez, et rajoutez aux poireaux.
3 Faites dorer 3 oignons et faites cuire au moins 5 min dans le gras (même poele) . Rajoutez aux poireaux et lardons. Assaisoner avec poivre et éventuellement sel.
4 Etalez la pâte feuilletée ou brisée dans un moule à tarte , Ajoutez la préparation
5 Ajoutez, ( si on veut) un peu de crème fraiche un oeuf battu au dessus.
5 Découpez des fines lamelles de Fromage (Maroilles, Vosges et/ ou Bleu) et disposez-les sur la préparation.
Pour finir: Faites cuire 35 minutes à 180°C ( chaleur tournante) . Servez chaud.
en accompagnement : salade à la française …
(Si vous ne voulez pas faire la pate vous meme vous en trouvez dans le rayon cremier chez Deen ou Vomar bvb Merk Tante Fanny )
Bon appétit
ik heb ook een favoriete spreuk :
Au pays des fromages, la souris est reine … j aime bcp les fromages hollandais aussi, surtout ceux avec des trous je peux m y cacher …
http://i.imgur.com/0BTiugB.gif
( j espère que le lien va marcher et que vous ne m en voudrez pas pour cette gentille blague ..)
Bonne soirée, cordialement Michelle