Het is al weer bijna Kerst, sterker nog: over twee weken is het al weer bijna voorbij. Ik vroeg me af: wat eten ze nou? En zijn er verschillen? Het was me bijvoorbeeld al opgevallen dat Tweede Kerstdag, 26 december, in Frankrijk een gewone dag is. Dat is me nogal een tegenstelling met Nederland.
Kerst, feest voor kinderen, familie en natuurlijk het kindje Jezus.
Het kerstfeest begint op kerstavond, de 24ste. De gelovige Fransen gaan naar de nachtmis en eten daarna een vrij uitgebreid maal, de Réveillon. Dat staat officieel in de Larousse (de grote dikke Van Dale van de Franse taal) en betekent het feestmaal dat men op kerstavond eet. Het heeft ongetwijfeld iets te maken met se réveiller, wakker worden. Er zijn ook Fransen die op de 25ste een uitgebreide maaltijd tot zich nemen. Hartstikke handig als je kleine kinderen hebt.
Natuurlijk is er een kerstboom, die kan ook versierd worden met speelgoed en snoep. Lekker voor de kinderen. En de schoen mag gezet worden, op kerstavond. Dus niet met Sinterklaas, dat kennen ze eigenlijk niet. En zeker niet zoals wij dat kennen.
De Kerstmaaltijd
Nou, ga eerst maar een aantal dagen flink vasten, want ruimte heb je nodig. Het is niet alleen een voor-, hoofd- en nagerecht, maar je begint echt met een Entrée, dan het voorgerecht en het hoofdgerecht, het kaasplankje en het toetje of de toetjes gevolgd door een kopje koffie. Mag het thee zijn voor mij?
Traditioneel gezien was de Entree een schaal oesters, het voorgerecht vis, het hoofdgerecht veel vlees en zeker ook wild, dan de kaas en tot slot de Bûche de Noël, de chocolade ijstaart of cake in de vorm van een boomstam. Of als je in de Provence woont, 13 toetjes. Dit symbolisch voor Jezus en de 12 apostelen. Ik hoop dat die toetjes niet te groot waren. Hoe krijg je het anders allemaal op.
Boeken over lekker Frans eten.
Dit is natuurlijk in de loop van de tijd ook al weer veranderd. Smaken verschillen immers en mensen gaan ook in Frankrijk niet meer massaal naar de kerk. Maar wat ook in Frankrijk blijft, is het gevoel van met z’n allen gezellig bij elkaar. Lekker eten met Kerst zal ook wel blijven en daar kun je genoeg boeken over vinden. Ik heb een aantal boeken voor je uitgezocht in mijn shop. Bijvoorbeeld Franse Keukenklassiekers, of een stuk goedkoper en waarschijnlijk een stuk gemakkelijker om klaar te maken: Simpelweg lekker Franse keuken.
Vraag aan mijn lezers: wie van jullie heeft er weleens Kerst in Frankrijk gevierd? En waar in Frankrijk? Want de gewoontes schijnen ook per streek, net als hier in Nederland overigens, te verschillen.
2 Comments on “Wat eten de Fransen met Kerst?”
Ik vier de kerst voor het eerst in frankrijk.mijn vriend is frans .
Met kerst komt de familie bij ons eten vandaar ik ook hier op deze site kwam want wat en hoe word er gegeten en gedronken?! Ik dacht doe Nederlands en makkelijk misschien bevalt dat ze wel maar na hier gelezen te hebben ga ik maar op de Franse slag koken …..ben benieuwd hoe dat gaat .
En vooral goed inkopen want iets vergeten kan hier echt niet.
Zit in Cornac in de Lot…..genieten trouwens hier
Heel veel plezier.
En wie weet: is het ook wel leuk om “Nederlands” te koken. Wat denkt jouw vriend dat de familie het meest waardeert?