Hoe je jongeren enthousiast maakt voor lezen

SylviaTips2 Comments

franse boeken lezen

Als kind las ik alles wat los en vast zat. Internet bestond niet. Dus ik ging naar de bibliotheek. Binnen heel korte tijd moest ik goed zoeken om een boek te vinden dat ik nog niet had gelezen. Sprookjes hadden mijn absolute voorkeur. Ik kon er niet genoeg van krijgen. Ik las echt alles: de sprookjes van de Gebroeders Grimm, van Moeder de Gans, Scandinavische legendes, Griekse mythen natuurlijk. Werkelijk alles. Hoe dit mij vormde, daar had ik nog geen idee van natuurlijk. Ik las gewoon uit interesse.

Voordelen van lezen

Nu ben ik talendocent en ik weet dat lezen enorm goed is voor de ontwikkeling van je taalvaardigheid. Je leert heel veel woorden, je gaat er beter door schrijven, want je ziet massa’s voorbeelden, je leert stukken tekst te structureren, de hoofdgedachte eruit te halen. Maar daarnaast maak je ook kennis met andere culturen. Ja ook als je geen sprookjes uit alle landen leest. Denk maar eens aan een thriller die zich afspeelt in Zweden of Engeland. Compleet verschillende verhaalomgeving. Je leert karakters kennen. Jouw boekpersonen worden immers weggezet als echte mensen. Daardoor leer je heel veel van het menselijk gedrag. Je leert het verschil tussen goed en kwaad en hoe daar mee omgegaan wordt. (Dat is eigenlijk gewoon een andere omschrijving voor normen en waarden). Je leert er ook van om zelf na te denken, zelf op onderzoek uit te gaan, zelf je conclusies te trekken. De leugen van de waarheid te onderscheiden. Dus mensen: LEES!

Hoe dan? Hoe enthousiast te worden voor lezen?

Eerst zelf enthousiast worden en dan pas kun je een ander enthousiast maken voor het lezen. Ik kreeg een mooie leestip van Alike Last van taalleermethoden.nl om The Book Whisperer van Donalyn Miller te lezen. Alleen in het Engels verkrijgbaar. Beetje jammer voor iemand die Franse les geeft ;). Maar het boek bleek heel toegankelijk te lezen te zijn. En dat niet alleen: Donalyn beschrijft in haar boek hoe zij gekomen is waar ze nu staat. Ze vertelt waar ze mee begon, waar ze tegenaan liep en hoe ze het veranderde. Ze geeft al haar vragenformulieren voor haar leerlingen van groep 8 en haar boekenlijst (Engels) zo maar aan je weg. Immers, haar enige doel is om iedereen enthousiast te maken voor het lezen.
Mij pakte ze in door de vraag te stellen: “Waarom las je veel, maar lees je niet meer?” Welke boeken las je? Ga die dan weer lezen. En haar eigen tomeloze enthousiasme stak mij aan. Ik mailde haar met een vraag, kreeg heel snel antwoord en onderaan de mail stond een boektip. Zo doe je dat dus.

Mijn favoriete boektips

Nou laten we dan maar beginnen met
The Book Whisperer van Donalyn Miller (niet alleen om je groep 8 kids te motiveren, maar ook brugklassers en voor de talen Frans, Duits en Engels)

en dan verder:

  • Koning van Katoren van Jan Terlouw (hoe die man kan schrijven!)
  • Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman (ik houd van verhalen die in historisch perspectief gezet zijn)
  • De Naam van de Roos van Umberto Eco (superschoon liefdesverhaal)
  • Niels Holgerssons wonderbare reis van Selma Lagerlöf (ja, weer een sprookje, met zo veel symboliek)
  • Een keukenmeidenroman van Kathryn Stocket (werkelijk hilarisch, en tegelijk heel treffend met de vinger op de zere plek)

en natuurlijk ook een groot aantal Franstalige boeken, die vast ook in de Nederlandse vertaling te krijgen zijn, want niet al deze boeken zijn geschreven in makkelijk Frans:

  • Le Petit Prince van Antoine de St. Exupéry (een sprookje en een filosofisch werk)
  • Le grand Meaulnes van Alain Fournier (een modern sprookje, liefdesverhaal, autobiografisch, metaforen)
  • La Peste van Camus (heb ik inmiddels al tig keer gelezen)
  • La Verité sur l’affaire Quebert (las ik in 1 adem uit, wie heeft het gedaan?)
  • Les Trois Mousquetaires van Alexandre Dumas (blijft een geweldig avonturenroman)
  • La Chartreuse de Parme van Stendhal (studeerde ik op af)
  • Les vacances du petit Nicolas van Goscinny & Sempé (ja die twee van Astérix en Obélix)
  • Papillon van Henri Charrière (bekend van de film, maar het boek is zeker de moeite waard)
  • Oscar et la dame rose van Eric-Emmanuel Schmitt (een van mijn favoriete schrijvers, ik las bijna al zijn boeken)
  • Vous verrez… vous m’aimerez van Janine Boissard (lekker luchtig en vlot te lezen)

en nog heel veel anderen.

Ben jij ook een favoriete lezer? Wat is jouw boektip? Hoe maak jij jouw leerlingen enthousiast?

 

p.s.: Ennu…….

“Alike heeft Donalyn Miller geïnterviewd voor het DRONGO talenfestival; tot februari 2021 kun je het hier nog (gratis) bekijken.” Doen hoor, hartstikke interessant!

 

2 Comments on “Hoe je jongeren enthousiast maakt voor lezen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *