Cultuurverschillen: je verjaardag vieren in Frankrijk of in Nederland

SylviaFrankrijk, Franse weetjes2 Comments

Ieder land heeft zo zijn eigen tradities. En dat geldt ook voor verjaardagen. Hier in Nederland besteden we daar best veel aandacht aan. Denk daar zelf maar eens over na. Hoe vier jij je verjaardag? En welke aandacht krijg jij van de mensen om je heen? In Frankrijk gaat dat toch een tikkeltje anders. Een verjaardag vieren in Frankrijk gaat bijna ongemerkt voorbij. Wat zijn de verschillen? En zijn er misschien toch overeenkomsten?

Ben je jarig in Nederland

Dan nodig je vaak familie en vrienden uit om het samen te vieren. Je krijgt cadeautjes, je geeft jouw gasten taart en je maakt er iets gezelligs van. Op je werk weten al je collega’s dat je jarig bent, je wordt ook daar gefeliciteerd, je deelt iets te eten uit en met een beetje mazzel is zelfs de stoel waarop je zit, versierd.

Een verjaardag in Frankrijk

Wees niet verbaasd als niemand het weet. Het is gewoon niet (zo) belangrijk. Vrienden uitnodigen, op de koffie gaan…. het is er allemaal niet bij. Waarschijnlijk gaat jouw verjaarDAG als een gewone dag voorbij. Saai? Ach, misschien houd je wel niet van het groots vieren van deze dag en is dit voor jou de ideale oplossing. Emigreer dus gewoon naar Frankrijk en het gebeurt niet meer.

Overeenkomsten bij verjaardagen

Ja, die zijn er ook te vinden. Een kaartje versturen dat gebeurt nog wel eens. Wil je een echte Franse kaart, kijk dan eens op Dromadaire. Daar vind je gratis (verjaardags)kaarten. En natuurlijk kun je ook zingen voor de jarige. Bekijk vooral dit filmpje. De melodie ken je al!

 

Lees de komende tijd mijn blogs. Je kunt je hieronder aanmelden.

Woon je al in Frankrijk en ben je opvallende verschillen tegen gekomen die je wilt delen met ons? Ik nodig je van harte uit om te reageren op deze blog.

2 Comments on “Cultuurverschillen: je verjaardag vieren in Frankrijk of in Nederland”

  1. Als Fransen in Nederland zijn gaan wonen passen zij zich niet aan aan de Nederlandse zaken is dat normaal of ligt dat aan de persoon zelf?

    1. Daar durf ik geen eenduidig antwoord op te geven. Maar ik denk dat we allemaal wel vasthouden aan onze eigen tradities. Dat maakt immers deel uit van wie we zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *