De Franse taal is ècht wel belangrijk!

SylviaHandel met Frankrijk, Tips, Zakendoen met Frankrijk1 Comment

economisch belang van de Franse taal

Hoezo, de Franse taal leren? Waarom is de Franse taal ècht wel belangrijk? Iedereen spreekt toch Engels? Kun je wel denken en ook veel Franstaligen hebben de afgelopen jaren Frans geleerd, maar je hebt nog altijd een streepje voor als je de taal van je handelspartner spreekt, als je de cultuur kent. Ik zeg het al jaren, maar er wordt dan wel eens naar mij gekeken van “ach, die wil alleen maar haar eigen vak veilig stellen.” Op het platform Frans las ik het artikel van Twan Geerts: Waarom Frans? Het economisch belang van kennis van de Franse taal voor Nederland. Hierin vind je cijfers van het CBS terug, die laten zien hoe belangrijk die Franse taal nu werkelijk voor ons landje is.

Goederen, diensten en taal

In dit artikel maakt de schrijver een onderscheid tussen de plaats die de verschillende landen innemen als het gaat om in- en uitvoer van goederen en het im- en exporteren van diensten per land. Maar de landsgrenzen worden ook losgelaten en er wordt gekeken naar waar de Franse taal gesproken wordt. Dus heeft men, behalve naar Frankrijk, ook gekeken naar het Franstalige België, het Franstalige Zwitserland, het Franstalige Luxemburg, het Franstalige Canada en een aantal Afrikaanse landen.

Wat zien we dan?

De resultaten zijn wat mij betreft toch wel een tikkeltje verrassend en opvallend. Op de eerste plaats omdat er tussen goederen, diensten en taal niet al te grote verschillen zijn als het gaat om Frankrijk en de Franse taal. Op de tweede plaats omdat Spaans en Chinees een minder grote plaats innemen dan ik zelf had gedacht. En op de derde plaats omdat de drie belangrijkste talen nog steeds de talen van “vroeger” zijn.

 

bevestiging bestelling Frans

Als het gaat om in- en uitvoer van goederen, staat Frankrijk op de 5de plaats. China en Spanje op plaats 6 en 8. Als het gaat om diensten, dan komt Frankrijk op de 6de plaats. Spanje op plaats 10 en China op plaats 14. Voor wat betreft de taal: Frankrijk krijgt hier het brons(!), een derde plaats dus. De drie belangrijkste talen voor onze handel waren, zijn en blijven: Engels, Duits en Frans. Waarbij mij opvalt, dat het economisch belang van Engels en Duits gelijk is en Engels, Duits en Frans samen net iets meer dan de helft van ons handelsbelang vormen.

De Franse taal is dus ècht wel belangrijk! Reden genoeg om ook de Franse taal te leren als je het mij vraagt.

Tip:

Lees het artikel van Dr. Twan Geerts op het platform Frans en download ook vooral het hele rapport.

One Comment on “De Franse taal is ècht wel belangrijk!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *