Voorbereiden op het Centraal Schriftelijk Examen Frans

SylviaExamentraining Frans, Frans leren, Frans lezenLeave a Comment

examentraining Frans

Het is verstandig om nu met de examentraining te beginnen. Jezelf voorbereiden op het Centraal Schriftelijk Examen (CSE) kan ook anders dan alleen maar examenteksten maken. Je kunt jouw niveau nog een stuk verbeteren de komende twee maanden. Naast het oefenen van examenteksten, zijn er voor de afwisseling, en zeker net zo effectief, een aantal dingen die je ook kunt doen. Lees vooral verder als je daarin geïnteresseerd bent.

Boeken lezen

Allereerst kun je boeken gaan lezen. Ik hoor je al denken: “Daar kom ik toch niet doorheen.” Als ik je nu zeg dat er ook leuke boeken zijn op jouw niveau, die er voor zorgen dat jij meer woorden leert kennen…, geloof je dat dan? Neem het van mij aan, de boekjes die geschreven zijn volgens de TPRS-methode zijn te vinden van ERK-A1 niveau tot en met B1.

Meelezen met voorgelezen teksten

Ook sprookjes helpen je op weg voor je leesexamen Frans.

Ten tweede kun je oefenen door teksten mee te gaan lezen die voorgelezen worden. Zoek een boek op een gratis website en download dat. Of lees mee met het journal en francais facile. Verhalen lezen die je al kent, zoals bijvoorbeeld de sprookjes is ook een hele goede oefening. Met alle voorbeelden die ik hier noem, kun je mijn beroemde “leeskilometers” maken. (Al is dit geen term die ik zelf heb uitgevonden). De bedoeling is hier vooral dat het leuk is, want je leert meer als leren leuk. Onbewust blijft er zo veel hangen. Ga dus vooral niet ieder woord opzoeken. Je raakt dan het overzicht over het geheel kwijt: de opbouw van de Franse zin, het algemene begrip van de grote verhaallijn.

Franse ondertitels

Op de derde plaats kun je ook nog heel veel opsteken van het kijken naar series (zoals Lupin), documentaires en films (zoals Intouchables). Als het maar Frans gesproken is met Franse ondertitels. Neem je een serie die je al kent, dan heb je het voordeel dat je geen energie meer kwijt bent aan het leren kennen van de personages, maar dat je al je aandacht kunt richten op het begrijpen van de Franse taal. En ook hier geldt: je leert meer omdat het leuk is.

Helaas, toch ook examenteksten

Natuurlijk blijf ik wel beweren dat het uiteindelijk ook verstandig is om examenteksten te oefenen. Daar kom je echt niet onderuit. Wanneer je daar aan begint, raad ik je aan om op een niveau te beginnen dat je nog aan kunt. Bouw het van daaruit verder op. Hoe je dat doet, lees je in een van mijn andere blogs. Als je het fijn vindt, kan ik je daar ook mee helpen. Ik verzorg ook examentrainingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *