Taleninstituut Formilangue biedt u verschillende documenten aan die u niets kosten. Ook vindt u hier een aantal handige gratis links. Maak hieronder een keuze uit het gevarieerde aanbod van gratis producten om gratis Frans te leren.


Vertaling van de werkwoordtijden

présent, imparfait, passé composé, futur (simple), conditionnel (= futur du passé)

Onregelmatige werkwoorden in het Frans

Voorbeeld Franse offerte

Alles begint met een goede offerte als je klanten wilt krijgen. Daarom is het belangrijk om een offerte in het Frans te versturen: zonder fouten. In deze blog een Frans voorbeeld met Nederlandse vertaling.

>> lees hier verder


Franse en Belgische betalingstermijnen

In Frankrijk en België gelden/golden andere betalingstermijn dan bij ons in Nederland. Europese wetgeving streeft naar een standaard norm. Hoe dat nu zit en wat je mag verwachten, lees je in deze blog.

>> meer informatie


(Zakelijke) Telefoonzinnen

Handige zinnen om te gebruiken als u naar een Franstalig land belt. Vooral bedoeld voor zakelijk Frans, maar ook praktisch als u privé wilt bellen. Zet dit document standaard op uw bureaublad als naslagwerk om het snel bij de hand te hebben.

>> vraag aan


Speurtocht in Luik

Dit “parcours de découverte” heeft als begin- en eindpunt het Place de Lambert in het stadscentrum van Liège. De routebeschrijving is in het Frans en er zijn een dertigtal vragen toegevoegd. Leuk om zelf te doen en interessant voor leerlingen van de tweede of de derde klas.

>> vraag aan


Zakelijke email in het Frans

Een zakelijke email mag gelukkig iets minder formeel zijn dan een zakelijke brief.  Helder, duidelijk en langzaam legt Anne de opbouw van een Franstalige mail uit. Ze geeft 3 voorbeelden: Informatie vragen, sollicitatie en klacht.

Zakelijk email in het Frans


Signaalwoorden in examenteksten

Dit overzicht met veel verwijswoorden is bij uitstek geschikt voor iedereen die een leesexamen Frans gaat doen. De signaalwoorden zijn vertaald en per categorie aangegeven, o.a.: tegenstelling, opsomming en conclusie.

>> vraag aan

Luistervaardigheid oefenen ERK-niveau A1

Superhandige video om jouw niveau om Frans te luisteren te verbeteren. Een twintigtal oefeningen helpen jou op weg. Voor tips hoe je dit precies aan kunt pakken, neem je contact op. Ik help je natuurlijk gratis op weg.

Luisteren op A1-niveau

Lesmateriaal: De Eiffeltoren

Een document over de Eiffeltoren kan natuurlijk niet ontbreken als je logo een Eiffeltoren is. Oefen alle vaardigheden. Lezen: ontdek wat de tarieven zijn. Luisteren: met o.a. een wedstrijd en de souvenir-verkopers. Spreken: zelf een kaartje kopen. Schrijven: solliciteer!

>> vraag aan

Een zakelijke formele brief schrijven

Dat gaat in het Frans heel wat plechtiger en statiger. Je krijgt hier het standaardmodel van een formele brief uitgelegd, met Franse voorbeelden bij iedere stap. De inhoud van de brief moet je nog wel helemaal zelf schrijven.

Formele Franse brief schrijven

Lesmateriaal: Sprookjes van Moeder de Gans

De Franse schrijver Charles Perrault schreef deze voor ons inmiddels zeer bekende sprookjes. Vertaal een aantal titels, bezoek een Franstalige site en lees tot slot één van de sprookjes  in eenvoudig Frans.

>> vraag aan

Een Franse sollicitatiebrief

In dit youtube filmpje staat een voorbeeld van “une lettre de motivation”. De brief vind je er in de vorm van een dictee. Dat kun je natuurlijk ook overslaan en gelijk aan het eind de voorbeeldbrief bekijken.

Franse sollicitatiebrief

Een goede Franse zin schrijven

In het Frans is er een vaste zinsvolgorde. Die kan nooit veranderen in het Frans.  Lekker handig dus. Welke volgorde dat is, wordt kort en helder uitgelegd in dit document.

>> vraag aan

Klokkijken makkelijk gemaakt

Klokkijken in twee eenvoudig plaatjes: simpeler kan het niet! Met voorbeeldzinnen, vertaling en uitspraak. Plus een gratis link om interactief te luisteren en te oefenen.

>> vraag aan

Betrekkelijke voornaamwoorden met/zonder voorzetsel

Auquel, duquel, dont, sur lequel, avec qui. Simpel en eenvoudig uitgelegd. Natuurlijk ook met leerzame interactieve oefeningen.

>> lees hier verder