Het kan je niet ontgaan zijn. Gisteren werd officieel de slag bij Waterloo herdacht. Er is genoeg over gezegd op radio en tv. Ook ik mailde, linkedin-de, twitterde en facebookte al het een en ander. En toen kreeg ik een interessante tip over de herdenkingsmunt, die in België geslagen is. Iets wat hier in Nederland nagenoeg geen aandacht gehad heeft.
Slag bij Waterloo, begin van Europese vrede
Doordat Napoleon op 18 juni 1815 verloor bij Waterloo kon er een begin gemaakt worden met rust, vrede en eenheid in de Europese regio. Dit belangrijke historische feit wilden de Belgen vieren met een munt van twee euro. Helaas. De Fransen spraken een veto uit in de Raad van Europese ministers. Dit soort zaken moet namelijk goedgekeurd worden door deze instantie. Het ligt blijkbaar allemaal nogal gevoelig voor de Fransen en nog steeds.
Herdenkingsmunten
Dus bedachten de Belgen een oplossing. Ze lieten een herdenkingsmunt slaan van 2,50 euro. Dat is geen officieel betaalmiddel voor de Europese Unie en dus heb je geen toestemming nodig van alle Europese ministers. Het ding kost zes euro. Er is ook een munt van tien euro. Wil je weten hoe de Belgische minister van Financiën, Johan van Overveldt, dit hele gebeuren becommentarieert, bekijk dan dit filmpje.
Nog meer Napeleon…
Nog even op een rij wat er nog meer over Napoleon te doen naar aanleiding van deze historische gebeurtenis van twee honderd jaar geleden. Een tentoonstelling in de Hermitage in Amsterdam tot 8 november, een geweldige website (ook in het Nederlands hoor), grappige info over bijvoorbeeld het Napoleoncomplex, interessante boeken, bijvoorbeeld: Napoleon, een andere geschiedenis.
Heb jij nog meer leuke tips? Of was je misschien aanwezig gisteren bij de herdenking in Waterloo? Ik hoor graag jouw verhaal.
De tip waar ik het in mijn inleiding over had, kwam van Monique Enhus, van Avatar. Avatar leert je door middel van oefeningen om anders om te gaan met je eigen bewustzijn, leert je te kijken naar jezelf, zodat je o.a. jouw doelen beter kunt bereiken, positiever en vrijer in het leven komt te staan.