Iedereen leert het liefste zoals dat voor hem of haar het meeste oplevert. En iedereen ontdekt ook zijn eigen manier. Die manier, dat heet een leerstijl. Er zijn natuurlijk een aantal leerstijlen bekend, maar welke past het beste bij jou?
Leerstijlen: vroeger en nu
Om te weten wat er bij jou past, is het handig om te weten wat er is. Dus een klein stukje geschiedenis. Er waren twee mensen van wie de theorie vooral bekend was. Enerzijds was daar Kolb. Hij had het vooral over de doener, de denker, de dromer en de beslisser. Anderzijds Gardner, die 8 vormen van meervoudige intelligentie erkende. Tegenwoordig worden deze theorieën weerlegd door professor Willingham. Hij heeft het niet zo zeer over verschillende leerstijlen, hij praat liever over de manier waarop iemand is ingesteld, bijvoorbeeld auditief of visueel. Hij zegt ook dat het niet alleen onmogelijk is, maar ook onverstandig om in een groep van dertig, dertig verschillende leerstijlen aan te bieden. Hij focust juist meer op de gemeenschappelijke dingen, zoals iedereen wil leren en dat het zeer efficiënt is om voorbeelden aan de theorie te koppelen. Bovendien pleit hij voor het toepassen van verschillende werkvormen, korte periodes en veel herhalen.
Genoeg theorie, de praktijk dus
Zelf leerde ik woordjes door ze op te schrijven, soms wel drie keer. Een van mijn cursisten visualiseert de woorden. Als ik het Franse woord op schrijft, ziet hij de Nederlandse vertaling. Weer een ander, kan de woorden alleen onthouden als ze in een zin geplaatst zijn. Of: maak een combinatie van lezen en luisteren door je tekst te plakken in www.fromtexttospeech.com . Je kunt ook alleen luisteren. Voordeel van een hele tekst is dat je ook de zinsopbouw hoort en die automatisch en heel vanzelfsprekend tot je neemt. Tot slot nog dit: Valkuil voor iedere docent/taaltrainer is, dat je alleen gelooft dat jouw eigen manier werkt. Ook ik trapte er vorige week nog in. Het kon toch niet waar zijn, dat je alleen maar woordjes leert door naar een bord te kijken? Wel dus!
Hoe leer jij?