Het enige echte kostuummuseum vind je in Frankrijk…

SylviaFrankrijk, TipsLeave a Comment

kostuummuseum Moulins

Een museum voor kostuums. Daar is er maar eentje van. En het staat in Frankrijk. Het CNCS staat in Moulins, aan de Allier, grofweg gezegd tussen Orléans en Genève. En als je hun top 10 ziet, dan ben je gelijk verkocht. Het gaat van kostuums voor het Zwanenmeer en Macbeth tot Aïda en Doornroosje. Bekijk hier alvast de chefs d’oeuvre.

Centre national du costume de scène et de la scénographie

Het gebouw waarin het kostuum- en decormuseum te vinden is, is pas sinds 2006 in gebruik als museum. Daarvoor had het diverse andere functies. Het begon in 1767 als een kazerne voor de cavalerie. Dat was behoorlijk bijzonder. Tot die tijd woonden soldaten gewoon bij mensen zoals jij en ik. En dat leidde best wel vaak tot problemen. Toen kwam de Eerste Wereldoorlog en de paarden verdwenen, tanks en auto’s deden hun intrede. In 1940 werd dit gebouw zelfs verwoest. Maar toch kon de gendarmerie het hoofdgebouw gebruiken, tot aan het begin van de jaren 1980. Daarna stond het ruim twintig jaar leeg en nu is het een museum.

Kinderen en musea

Een Nederlands kind krijg je bijna niet mee naar een museum. In Frankrijk is dat anders. Ik ben er zelf ooit getuige van geweest. Hoe een mevrouw, waarschijnlijk de schooljuf, een klein groepje kleuters bij zich had. Echt, ouder dan vijf, zes jaar waren ze niet. Ze bekeken een schilderij van een meisje op een schommel. Iets wat ze natuurlijk herkenden: ze schommelden immers zelf ook. En met belangstelling en geruime tijd bleven ze stilletjes staan kijken. Geen kind dat zich verveelde. Geen gejengel of geren. Hoe doen die Fransen dat toch? Om te beginnen hebben ze net als wij speciale rondleidingen voor kinderen en workshops (ateliers, heet dat in het Frans). Maar ze hebben ook allerlei spelletjes, die je online of in de museumshop kunt kopen. Veel uitgebreider dan bij ons. Ik zou wel een stukje cultuur van de Fransen willen hebben. Er is zoveel moois te zien. En interessant te maken voor kinderen. En als die kinderen dan zelf volwassen zijn, kunnen zij opnieuw de kinderen enthousiast maken.

Het museum trekt veel bezoekers en dat kan ik me goed voorstellen. Als ik in de buurt ben, ga ik zeker eens kijken. Wil jij alvast een kijkje nemen op de site? Doen. De mooie kostuums en de plaatjes van het gebouw zelf en zijn omgeving van vier hectare zijn het bekijken waard. Wat is jouw favoriete kostuum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *