Franse kinderen gooien niet met eten!

SylviaFrankrijk, TipsLeave a Comment

franse kinderen gooien niet met eten

En alle Franse baby’s slapen ook ’s nachts door als ze hooguit 3 maanden oud zijn. Hoe doen die Fransen dat toch? Wat is het geheim van Franse ouders? Zijn ze strenger voor hun kinderen of juist meer meegaand? Kunnen wij Nederlanders dat ook leren of is het echt een kwestie van cultuurverschil.

Het geheim

Pamela Druckerman verklapt ons het geheim. Pamela is Amerikaanse, getrouwd met een Brit en woont in Parijs. In haar boek: Franse kinderen gooien niet met eten, beschrijft zij haar eigen leven in Parijs doorspekt met een behoorlijke dosis humor en de nodige zelfkritiek. Verschillende onderwerpen komen aan bod. Werkende ouders, ’s nachts doorslapen, borstvoeding en rustig aan tafel blijven zitten in een restaurant. En al lezende vind Pamela de verklaring voor al deze mooie en positieve dingen van de Franse opvoeding.

Grappig

Behalve haar schrijfstijl, vond ik het ook grappig om te lezen hoe zij, als Amerikaanse, de Franse cultuur en leefgewoontes ervaart. Grappig vooral, omdat het mij ook deed verbazen, dat zij als Amerikaanse dingen als vreemd ervoer, die ik als Nederlandse heel vanzelfsprekend vind. Bij ons in Nederland heerst bijvoorbeeld niet de algemene opvatting dat een crèche slecht is voor je kind. Veel Nederlandse ouders hebben absoluut geen schuldgevoel als zij hun kind naar de crèche brengen. Zij zien net als ik het nut ervan in. Je kind leert al jong met andere kinderen om te gaan. Een Fransman/Française vindt dat ook. Een Amerikaan(se) niet.

Journalistiek

Dit boek is geschreven door een journalist. Dat is te merken aan de vele voetnoten in de tekst. Deze onderbouwen haar verhaal. Wetenschappelijke studies en gesprekken met deskundigen in overvloed. Ook observeerde mw. Druckerman het gedrag van kinderen op crèches en bij haar Franse, Engelse en Amerikaanse vriendinnen thuis. Ik vond het een openbaring om dit boek te lezen, une révélation. Als je meer wilt weten over de verschillen tussen onze culturen, lees dan vooral dit boek!

Extra

Meer boeken over de verschillen in taal en cultuur vind je in onze shop. Ook ons gratis E-book, kun je nog steeds aanvragen. Wil je  automatisch mijn nieuwe blog te krijgen, meld je dan aan. Het kan door een simpel vinkje te zetten. Helemaal onderaan deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *