Kom ook eens neuze’ in de Creuse

SylviaFrankrijk, Tips1 Comment

door gastblogger Marleen Nolte. Twee jaar wonen wij nu al weer in Basville in de Creuse en dat is beslist geen verkeerde beslissing geweest. Wij, dat zijn Frans en Marleen van Ferme les Arbres en natuurlijk Nora, onze bastaard bordercollie.

Kom op ….de natuur in

De Creuse is een relatief onbekend departement in de regio Limousin.

De Creuse is groen, waterrijk, vol bossen en meertjes en kleine landelijke weggetjes. Je snapt het al, als je pretparken, glijbanen, snackbars en speeltuinen zoekt, ben je hier misschien niet helemaal op je plek. Maar hou je van bossen met oude eiken, beuken en berken? Van bramen, paddenstoelen en bloemen? Van reeën, eekhoorns, vossen en roofvogels? Dan voel je je hier de koning te rijk!

 

Je kunt hier lekker kuieren of flink de pas erin zetten, met nordic walking stokken lopen of met een rugzak gevuld met lekkers. Lopen op goed geluk, met een wandelkaart of een route volgen. Door bossen en langs veldjes waar de Limousin koeien traag staan te herkauwen.

 

Maar ook fietsers komen hier aan hun trekken, fietsen op de landelijke weggetjes is een verademing als je de drukke fietspaden in Nederland gewend bent. Een fiets met versnelling, een racefiets of een elektrische fiets is wel handig, want vlak is het hier allerminst. Ook motorrijders komen hier lekker relaxed rondtoeren, zonder haast en genietend van alles om hen heen. Natuurlijk is de natuur niet het enige wat je hier vindt. Variatie genoeg!

Leuke stadjes

Neem b.v. Crocq, een klein historisch plaatsje met oude torens. Als je ze beklimt heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, ook kun je de vulkaanketens van de Auvergne zien. Op de overzichtskaart staat zelfs Amsterdam aangegeven en vlak bij Crocq ligt het Dolmen d’Urbe, een hunebed. Dan voel je je als Nederlander toch direkt thuis? Aubusson is dé tapijtstad van Frankrijk en hier zijn prachtige dingen op dat gebied te bekijken. Felletin is ook zo’n gezellig oud stadje, met een heerlijke weekmarkt met veel bioproducten. Om het jaar zijn hier de Europese viltdagen met een internationaal publiek.

 

In Guéret, de hoofdstad, vind je o.a. één van de grootste doolhoven van Europa (22.500 m2) en een wolvenpark, waar 40 wolven leven in een natuurlijke omgeving. In de meeste dorpen kun je een menu du jour krijgen voor € 13 à € 14, goed eten voor weinig geld incl. wijn en koffie!

Ontspanning en vermaak

Zwemmen kun je bij diverse plassen met strandjes, vissen kun je op nog veel meer plekken (wel even een vergunning halen), brocantes, markten, dorpsfeesten met muziek en eten, je vindt het allemaal in de Creuse.

Wij hebben inmiddels alle seizoenen hier beleefd en elk seizoen heeft zijn eigen charme: het ontluikende groen in de lente, de heerlijk warme, maar niet te hete zomer, de herfst wanneer de bossen de prachtigste kleuren hebben en de winter die de wereld verandert in een wonderlijk wit sprookjeslandschap.

 

Meer dan welkom

De meer dan hartelijke bevolking heeft geen haast, wacht rustig tot je in je beste Frans iets vraagt of bestelt en is heel behulpzaam. Als gast/bezoeker voel je je hier echt welkom.

Kortom, de Creuse is groen, landelijk, kleinschalig, gevarieerd en niet zo overvol als veel andere Franse bestemmingen.

Maar…..je hoeft me niet op mijn woord te geloven……kom gewoon zelf eens neuze’ in de Creuse!

Hoe we hier begonnen zijn, kun je zien op onze site onder het kopje Ik Vertrek. We deden mee aan het tv-programma. En hoe we dat veranderd hebben in een fijne gîte  die als uitvalsbasis voor een verrassende ontdekkingstocht kan dienen. Kijk hier naar de mogelijkheden om onze gîte nog deze zomer te reserveren.

Marleen Nolte

One Comment on “Kom ook eens neuze’ in de Creuse”

 1. Deze avond ” Ik vertrek ” bekeken op Vitaya. 12/10/2019.
  Mensen, wat een karwei zeg !
  Die beginfase ligt nu al een tijdje achter de rug….gelukkig maar !
  Gefeliciteerd met de realisatie.
  Succes met de zaak in la Creuse !
  Alfredo en Bea do Algarve
  B-expats

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *