Napoleon is “hot”. Deze meneer staat helemaal in de belangstelling, gezien de documentaire-serie die omroep Max met presentator Huub Stapel op dit moment uitzendt. Ik vond hem al eerder interessant genoeg om over te schrijven. Ik schreef over de betekenis van Waterloo, maar ook over een aantal dingen die Napoleon in ons eigen Nederland heeft ingevoerd. Leuk, om te horen dat ook deze zaken weer terugkomen in de bovengenoemde serie. Wat ik je al eerder vertelde staat nog een keer onderaan, eerst hier een kort filmpje. In een notendop zijn verhaal.
En dan een mooi filmpje over het paard van….. Napoleon. Misschien voor de iets gevorderden onder ons. Maar zelfs het bekijken is al de moeite waard.
Wie van jullie maakt hier lesmateriaal bij? En is bereid dat met ons te delen ?
En zoals beloofd, nog eens op een rijtje wat de invloed van Napoleon in Nederland is geweest.
Code Napoléon
In 1810 veroverde Napoleon Nederland en hij voerde een aantal zaken in. Deze dingen waren gebaseerd op de Code Napoléon, zeg maar wat wij tegenwoordig het Burgerlijk Wetboek zouden noemen. Ons Burgerlijk Wetboek, dat dateert van 1838, is trouwens ook grotendeels hierop gebaseerd. Deze Code Napoléon gaf ook regels voor de koophandel en het straffen van criminelen. Maar wat stond er dan in dat Burgerlijk Wetboek? Wat voerde Napoléon in?
Concreet:
Hij wilde dat mensen zich lieten registreren. Dit deden ze met de achternaam die ze (vaak) al hadden. Ook moesten geboortes, het overlijden van mensen en huwelijken geregistreerd worden. Huwelijken werden tot dan toe alleen in de kerk gesloten. En Napoleon wilde juist kerk en staat scheiden.
Hij bedacht dat iedereen rechts moest rijden in het verkeer en kilometers waren handiger dan mijlen. Met andere woorden: hij voerde het metrisch stelsel in. Ook de kilogrammen deden hun intrede.
Napoleon vond dat iedereen gelijk was, het maakte niet uit in welk huis je geboren was, dat bepaalde niets. Dus ook niet welk beroep je later ging doen. Zo waren Joden voor hem geen minderwaardige burgers: hij haalde ze uit de getto’s en liet ze tussen alle andere mensen wonen. Alleen jammer dat mannen dan weer meer waard waren dan vrouwen. En meer mochten: vond je als man je vrouw in bed met een andere man, mocht je haar gerust vermoorden, geen haan die er naar kraaide. Was het andersom, dan werd de vrouw veroordeeld voor moord.
Hij stelde inspecteurs aan in het onderwijs, verplichtte onderwijzers om een opleiding te volgen en gaf steun aan openbare scholen. Hij voerde de huisnummers in en de dienstplicht. Veel Nederlandse dienstplichtige militairen sneuvelden in de veldtocht naar Rusland. Hij was dus echt zeer invloedrijk.
Omstreden gestorven
Napoléon was zeker niet geliefd bij iedereen. Zoals je misschien wel weet, is hij aan het einde van zijn leven verbannen naar een eiland. Kon hij zijn geldingsdrang tenminste niet meer laten gelden. Eenzaam was hij daar wel. Maar zijn vijanden konden hem daar nog wel vinden, want de kans is groot dat hij vergiftigd is. Dat heeft recent onderzoek in ieder geval aangetoond. .
Weet jij nog iets interessants te melden over Napoléon? Deel het met ons.
Wil je meer lezen over Napoléon, lees dan dit boek: Napoleon, een andere geschiedenis.