Paarden in Frankrijk

SylviaFrankrijk, TipsLeave a Comment

paarden camargue

Ook in Frankrijk wordt er heel veel paardgereden, worden er paarden gehouden en gefokt. Je vindt ze eigenlijk wel overal waar je op vakantie gaat. En je kunt er ook vaak een buitenrit maken. Dat is niet het geval met het Camargue-paard. Een klein ras van rond de 1.40 m hoog dat leeft in het zuiden van Frankrijk, in de Rhône-delta: de Camargue.

 

paarden groep

Wilde paarden of gedomesticeerde paarden

Het ras zoals we dat nu kennen, zeggen sommigen, zou afstammen van de wilde paarden uit de prehistorie. Tekeningen van die paarden vind je dan weer terug in de beroemde grotten van Lascaux. Ook Hannibal en Caesar maakten gebruik van dit dier in hun legers. Zo mengden ze zich ook een beetje met het Aziatische ras. Latere kruisingen in de 19de en 20ste eeuw mislukten. Hengsten die de Camargue ingestuurd werden in de hoop voor nageslacht te zorgen, overleefden het niet lang. Het bitterkoude winderige klimaat was hier debet aan. Ook vonden de oorspronkelijke fokkers het geen goed idee om dit ras te kruisen. Ze verboden zelfs een fokprogramma dat buiten de regio plaats had. Dat is nu wel veranderd en er bestaat zelfs een Camargueclub in Nederland.

Filmpje over het Camargue-paard

 

 

paarden veulen

En ja, die donkerbruine veulentjes zijn wel degelijk echt! Zo wordt een Camargue-paard geboren. Langzaam wordt zijn kleur lichter totdat hij op ongeveer 4-jarige leeftijd helemaal wit is. Superhandig, want dat trekt toch heel wat minder muggen aan, die je in het moeras waarin ze leven heel veel aantreft.

Wil je meer weten over hoe jij hier in Nederland op een natuurlijke manier paarden kunt houden, kijk dan eens op de site van natuurlijk paarden.

Blog automatisch ontvangen?

Dat kan. Zet een vinkje onderaan deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *