Parken in Parijs.
Parijs, stad van de Eifeltoren, Sacré-Coeur, Montmartre en het Louvre. Om maar eens een paar bekende namen te noemen. Iedereen die ooit in Parijs geweest is, heeft ze gezien. En we gaan er ook steeds weer naar terug. Niets mis mee natuurlijk. Dat is iets van de nostalgie van Parijs. Maar Parijs heeft meer te bieden. Neem nou bijvoorbeeld haar parken, ongeveer 400. Je kunt ze allemaal bezoeken en vaak zijn ze gratis toegankelijk. Breng eens een bezoekje aan: le jardin des Plantes, le jardin du musée Rodée, le Parc André-Citroën, le Square du Temple of het Arboretum de l’Ecole Du Breuil.
Of het Parc Montsouris. Je vindt het in de buurt van Montparnasse, dichtbij nog zo’n bekende plek in Parijs: de Tour Montparnasse. Het park is een van de grootste in de stad, vrij toegankelijk en favoriet plekje van studenten van de naburige Internationale Universiteit van Parijs. Er is altijd wel wat te doen, van georganiseerde groepswandelingen met verschillende thema’s tot concerten en optredens. Op 4 mei a.s. bijvoorbeeld treedt het koor Inside Voices op vanaf 15.00 uur. Op 8 mei laten 5 muzikanten vanaf 16.30 uur jazzmuziek horen. ’T is maar dat je het weet. En laat ons eens weten wat je van de muziek vond.
Fietsen in Parijs
Dat kan! Als fietsliefhebber staat deze activiteit nog steeds op mijn verlanglijstje. Doemt het beeld van het drukke Parijse verkeer bij je op en denk je: “Dat is gevaarlijk.” Valt reuze mee. Het fietstoerisme is de laatste jaren enorm ontwikkeld. Onder andere door de aanleg van fietspaden, waarop je alleen op pad kunt gaan. Neem dan wel een hele goede kaart mee. Wil je liever met een (Nederlandstalige) gids op stap? Ook mogelijk. Er bestaan ook georganiseerde fietstochten van ongeveer 3 uur met verschillende en onverwachte routes.
Wat je verder nog niet wist:
De Seine een kleine 13 kilometers lang door Parijs heen kronkelt.
Een drankje aan de bar vele malen goedkoper is dan op het terras.
Men bewust water door de goten laat stromen om ze schoon te maken.
De metro 4,5 miljoen mensen per dag vervoert.
De eerste overdekte winkelcentra, de Galeries, in 1799 gebouwd zijn.
Parijs genoemd is naar de stam de Parisi.
Dagobert (nee, niet Duck, maar de eerste) echt bestaan heeft en koning der Franken was.
Parijs nu zo groot is, dat het zelfs gebouwd is op meer dan zeven heuvels.
De waterleidingen in Parijs o.a. door Nederlandse ondernemers zijn aangelegd.
De Bouquinistes, de groene boekenstalletjes, op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.
Extra:
In ons gratis e-book staan nog meer parken en tuinen, vind je een blog die alleen maar over Parijs gaat en natuurlijk alle andere blogs die tot nu toe verschenen zijn met verrassende extra’s.