Stromae is formidable.

SylviaTipsLeave a Comment

Het was niet het eerste lied dat ik hoorde van Stromae. Maar wel HET nummer dat ons op gedachten bracht: Formidable. Het klinkt vrolijk, maar als je naar de tekst luistert, dan is dat het niet. En de, inmiddels beroemde, clip die aanvankelijk een schandaal veroorzaakte, bevestigt dit. In die clip zie je Stromae in zijn stad, Bruxelles, dronken over straat lopen, overmand door liefdesverdriet. Men dacht dat het echt was en de mensen op straat hadden niet door dat er stiekem voor een videoclip gefilmd werd. Dus werd er schande van gesproken. Vrolijkheid en verdriet, dat combineert Stromae vaker in zijn songs. Praten is niets voor hem. Hij zingt en danst liever.

Formidable

Formidable, een fantastisch woord. En dat is ook wat ik vind van de Franse taal. Geweldig. Het was dus niet het verhaal achter de tekst, maar puur het woord, dat de aandacht trok. Op zoek naar een andere naam voor mijn bedrijf, een naam die niet specifiek op een bepaalde doelgroep of op een van mijn diensten gericht was. Maar een naam die aangaf dat het om de Franse taal gaat voor mij. Brainstormen met een aantal mensen en dan bedenken: Taal en Geweldig, vertaal dat en je komt op Langue en Formidable. En dan knutselen en draaien, et voilà: Formilangue was geboren.

Stromae

Met dank dus aan de Maestro, aan Stromae.  Die voordat hij zo bekend was als hij nu is, al heel wat in de muziek en kunst gedaan had. Hij kreeg op jonge leeftijd les op de drums. En ontdekte later dat rap eigenlijk drummen met woorden is. Begon als 15-jarige serieus met muziek maken. Hij maakte deel uit van een duo. Dat geen succes had. Ging later alleen verder. Studeerde aan de filmacademie. Dit verklaart waarschijnlijk ook die waanzinnige clips die hij iedere keer weer verzint. Hijzelf bepaalt grotendeels hoe zo’n clip eruit komt te zien. Heeft inmiddels zijn eigen kledinglijn, die hij absoluut los wil zien van het zingen. Hij maakt er dus geen reclameproduct van, waar zijn naam op staat. Loopt zo wat inkomsten mis, maar ach, het geld zal ongetwijfeld bij hem binnenstromen. Een veelzijdig, creatief, open en perfectionistisch mens. In België oogst hij ook respect omdat hij als Franstalige toch altijd zijn uiterste best doet om ook Nederlands (of zo je wilt, Vlaams) te spreken. Op die manier verbindt hij mensen in de vete die taalstrijd heet. Zoals hij dat op een Franstalig feest deed, door zijn publiek in het Nederlands toe te spreken.

Extra

In verschillende documentaires, in Vrij Nederland en natuurlijk op You Tube  kun je meer te weten komen en zien en horen van en over Stromae.

Vind je het leuk om automatisch mijn nieuwe blog te krijgen, meld je dan aan. Het kan door een simpel vinkje te zetten. Helemaal onderaan deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *