Tweetaligheid, nadeel of voordeel

SylviaTipsLeave a Comment

tweetaligheid

Het lijkt me zo tof om tweetalig te zijn opgevoed. Twee talen als je moedertaal hebben: Fantastisch! Voorwaarde was dan wel geweest dat mijn vader en mijn moeder allebei een andere taal tegen mij hadden gesproken. Vanaf dat ik geboren was. Want aangetoond is, dat wanneer een baby twee talen hoort, waarvan een van de twee voor tenminste 25 % , dat kind perfect twee talen zal leren. Helaas, dat was bij mij niet het geval. Ik leerde Nederlands, alleen Nederlands, geen dialect, wat ik overigens ook als een taal beschouw en moest het dus op een latere leeftijd allemaal tot mij nemen.

Nadelen van tweetalig zijn

Zelf heb ik alleen maar altijd de voordelen gezien. Maar er zijn ook nadelen. Omdat een kind de ene taal minder hoort dan de andere, zal het er ook langer over doen om de taal te leren. Het gaat dan met name om de uitzonderingen. Want de regeltjes pikken ze net zo snel op als kinderen die “maar” een taal leren. En soms kan het vinden van woorden wat langer duren. Als je de woorden chat en kat kent, dan moet je een keuze maken. En kiezen kost tijd.

Voordelen van tweetalig zijn

Maar ach, wat zou het. Ik vind de voordelen veel groter. Je leert makkelijker nieuwe dingen, dit geldt zeker ook voor nieuwe dingen die niets met taal te maken hebben. Je lost ingewikkelde denktaken heel creatief op en je bent heel goed in communiceren. Als tweetalige ben je beter in staat om informatie die er niet toe doet, ook daadwerkelijk niet te gebruiken. Je bent dus als tweetalige niet alleen creatiever maar ook sneller in vinden van oplossingen in vergelijking met een eentalige. Ook raak je op oudere leeftijd minder snel je geheugen kwijt. Dit alles blijkt uit onderzoek. Zelf wil ik daar graag nog aan toevoegen dat ik het een enorme rijkdom vind als mensen twee culturen kennen door het spreken van twee talen. Ja, ik ben wel fan van meertaligheid.

 

Niet vanaf leeftijd 0 tweetalig…

Niet getreurd, ben je ergens tussen je 3de en 6de jaar begonnen met het leren van een tweede taal, dan maak je ook nog voor een groot gedeelte gebruik van de voordelen: je haalt de achterstand die je hebt voor die tweede taal snel goed. En leer je net zoals ik vanaf de brugklas, dus vanaf je 12de pas Frans, dan zeg ik: veel oefenen.

Tweetalig onderwijs, heeft het nut?

Daarover verschillen de meningen. Ik ga graag de discussie met jullie aan. Wanneer scholen TweeTaligOnderwijs (TTO) aanbieden, dan mag dat Engels, Frans of Duits zijn. Meestal kiezen scholen voor Engels. Dat snap ik wel, want Engels is internationaal gezien de taal. In de handel en wanneer er gecommuniceerd wordt. Waarom Spaans nog niet meedoet, als tweede wereldtaal, is me een raadsel, maar goed. Door het aanbieden van het Engels als tweede taal op middelbare scholen vergroot je de kansen van de jongeren om later mee te draaien in de wereld. Dat is de stelling. Zelf vind ik het zo jammer dat het Nederlands dan wat inlevert. Maar ook ik kan de ontwikkeling van de maatschappij in deze niet tegen gaan.

Lees hier verder over de voor- en nadelen van tweetaligheid  of over de creativiteit van tweetaligen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *