Vakantieland Frankrijk: Picardië

SylviaFrankrijk, TipsLeave a Comment

domaine de Chantilly

In het noorden van Frankrijk vind je de streek Picardie. Je vindt er grote steden als Compiegne en Senlis, maar ook kleine dorpjes, bijvoorbeeld Gerberoy. Je kunt er kastelen bezoeken: Pierrefonds en Chantilly met o.a. het museum van het paard. Amiens is de cultuurstad. Verschillende spa’s ontbreken niet. En de natuur bestaat uit veel bos en rivieren en een klein stukje strand, waar je ook kunt wadlopen, durf ik niet, want dan kan ik wegzakken :( . Ideaal dus om te fietsen, kanoen of gewoon om te wandelen.

Picardie: is dat nou een aantrekkelijk stukje Frankrijk?

Ik geef eerlijk toe: ook ik rijd er voorbij als ik naar het zuiden rijd. Ik ben er nog nooit geweest. Saai stukje Frankrijk. Dat dacht ik altijd. Niets is minder waar. Als je, zoals ik gedaan heb voor deze blog, eens gaat zoeken naar wat er allemaal te doen is en hoe het er uit ziet, dan krijg je een heel ander beeld. Redelijk vlak, dus goed voor een fietsvakantie, vooral de vallei van de Somme is hiervoor geschikt. Kamperen schijnt een genoegen te zijn, omdat de campings in Picardie allemaal opvallend netjes zijn. Kunst en cultuur ruim aanwezig, evenals de wellness. Lekker buiten in de natuur bezig kunnen zijn, maar ook genoeg leuke (cadeau)winkels en lokale specialiteiten: de zeekraal, een smakelijke plant uit de zee of de kaasfondue.

Smakelijke zeekraal

Zeekraal groeit ook in Picardië

Een lief klein dorpje in Picardië

Gerberoy is een klein dorpje in deze streek, maar bijzonder mooi. Oud ook: al in de Middeleeuwen bestond het en het lag toen ook zo ongeveer in het midden van het strijdgebied tijdens de Honderdjarige Oorlog. Helaas voor de toenmalige bewoners, want hun dorpje werd met regelmaat geplunderd. Vakwerkhuizen en rozen zijn er ook in overvloed.

vakwerkhuizen en rozen vind je in overvloed in Gerberoy.

Gevonden als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk: Gerberoy in Picardië.

 

Verder nog een kerkje, een museum en een beroemde inwoner: Henri le Sidaner. Een impressionistische schilder, dus eind 19de, begin 20ste eeuw. Je kunt er nu zelfs de tuin van …. bezoeken.

Le château van Chantilly: het kasteel

Uit het vele moois dat ik gezien heb op verschillende sites, heb ik dit kasteel gekozen. Is het geen plaatje? Een sprookje gewoonweg.

domaine de Chantilly

Een van de mooiste kastelen van Picardië: le château de Chantilly

Je kunt er wel een dag doorbrengen. Het heeft een museum en een bibliotheek. De eigenaars waren verwoede verzamelaars. Het park heeft drie verschillende soorten tuinen. In een ervan staan 5 kleine huisjes. Dit mini-dorpje, un hameau, inspireerde Marie-Antoinette om in haar eigen tuin in Versailles een boerendorpje na te bouwen. In een van die huisjes zit een restaurant en daar serveren ze de beroemde Crème de Chantilly, hetgeen ik gewoon zou willen vertalen met : slagroom. Maar hier komt ie dus vandaan. De kok, François Vatel, zou het voor het eerst ontdekt en gebruikt hebben. De stallen zijn enorm groot, er zit zelfs een paardenmuseum in. Dus voor de liefhebber. Wel even goed op de site kijken, want je moet er natuurlijk voor betalen.

Picardie, waarom ben ik er nog nooit geweest? Dichtbij en het klimaat: een aangename 22 graden in juli en augustus met zo’n 7 à 8 uurtjes zon per dag. En wat is er toch veel moois op de wereld te zien. Heb jij ook een favoriet plekje in Frankrijk? Deel het met ons. En we zijn gek op plaatjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *