Wat de Franse voedselbanken met een clown te maken hebben…

SylviaFrankrijk, Franse weetjesLeave a Comment

Les restos du coeur

Ook in Frankrijk zijn er voedselbanken, heel veel voedselbanken zelfs. Men noemt ze daar les restos du coeur. Ze zijn er ook al heel wat langer dan hier in Nederland. Bij ons werd de eerste voedselbank in 2002 opgericht, in Frankrijk al in 1985. Of dat goed of slecht is, hangt af van welke kant je het bekijkt. Dat laat ik aan je eigen oordeel over. De oprichter in Frankrijk was een komiek, Coluche. In Frankrijk net zo bekend als Urbanus in België. Hij kon het niet langer aanzien dat er mensen waren die honger hadden en dat er tegelijkertijd voedseloverschotten werden weggegooid. Hij had een simpel idee: gooi het eten niet weg, maar kook er maaltijden van. Zo gezegd, zo gedaan: les restos du coeur delen nu, bijna dertig jaar later, nog steeds vele gebalanceerde maaltijden uit.

Nietsnutten, sukkels of geniale mensen

Een komiek blijft een komiek. Want de titel van dit stukje heeft alles te maken met de naam die de clown Coluche gaf aan zijn eigen “band”. Hij bedacht namelijk dat het misschien wel leuk zou zijn om met een aantal mensen een benefietconcert te geven voor het goede doel. Hij noemde zijn groep: Les Enfoirés, hetgeen zo veel betekent als nietsnutten of sukkels. Maar eigenlijk vind ik deze mensen geniaal. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb ze nog nooit zien optreden, maar ik kan niet wachten tot het 14 maart is. Dan staat het jaarlijkse optreden weer gepland. Het wordt ongetwijfeld ook op TV5 uitgezonden. Ik houd het in de gaten en ik laat het je weten. Verder deed Coluche nog meer. Want hij zag al snel in, dat met alleen voedsel je niet ver komt. Hij probeerde de oorzaak aan te pakken en niet het gevolg. Hij richtte zich ook op het voorzien in onderdak en re-integratie. En volgens mij zijn wij in Nederland nog niet zo ver.

Geld en vrijwilligers

Gelukkig kan de organisatie in Frankrijk, net als hier in Nederland rekenen op vrijwilligers. En nou kan ik wel cijfers geven over het aantal voedselbanken en het aantal vrijwilligers, maar een vergelijk met ons landje is moeilijk. Ons land is immers kleiner. Over het geld dat nodig is, valt ook iets te melden. Het komt niet alleen van het concert van Les Enfoirés, maar ook van donaties en overheidsgeld.

Coluche, een betrokken cabaretier

Zonder de inspiratiebron Coluche was dit alles niet opgestart en uitgebreid. Want goed voorbeeld deed goed volgen. Ook in Belgie en Nederland kwamen er voedselbanken. Zijn jeugd bracht hij niet zonder kleerscheuren door. Diefstal, alcohol, zijn school niet afmaken. Het hoort allemaal bij Coluche. Als een soort van protestactie stelde hij zich kandidaat als president in 1980. Of dit de reden was dat hij “minister van de lach” moest worden, ik kan er ook alleen maar naar raden. In ieder geval leverde het hem wel een zin op in het chanson van Gérard Lenorman, Si j’étais président: “Coluche notre ministre de la rigolade”. Zijn leven eindigde op jonge leeftijd, hij kwam hij om het leven bij een motorongeluk in 1986. We koesteren zijn nalatenschap als clown, komiek, cabaretier en oprichter van les Restos du Coeur.

Meer weten over Les Restos du Coeur? Kijk dan hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *