2 voor 12 in Frankrijk, Franse geschiedenis en Franse muziek

SylviaFrankrijk, Franse weetjesLeave a Comment

Afgelopen vrijdag, 24 februari was het programma 2 voor 12 wel heel erg Frans georienteerd. Er waren veel vragen over Frankrijk en ook de muziekvragen waren Franse chansons. Ik zal eerlijk zeggen, dat ik ze niet allemaal wist. Het is natuurlijk hartstikke leuk om zelf te kijken of JIJ de vragen wel weet. Maar ik zal je ook wat meer vertellen. De derde vraag van team 1 gaat over iemand wiens naam niet meer gebruikt mag worden in Frankrijk. Er zit een mooie animatie bij, dus kijk gerust. De meneer in kwestie kwam uit een vroom katholiek gezin, maar helaas was papa een misdadiger. En de vraag die hierbij hoort: Hoe heet deze moordenaar, die in 1610 Henri IV vermoordt? En wil je het gruwelijke verhaal van de terechtstelling nalezen, compleet met plaatje van het vierendelen? Doe dat dan hier.

De laatste vraag, de muziekvraag brengt ons bij dit Franse chanson van Pierre Groscolas. Hij werd in 1946 geboren in Algerije en verhuisde, net als veel andere Fransen toen Algerije onafhankelijk werd, in 1962 naar Frankrijk. Zijn grootste hit was dit nummer. Andere nummers van hem zijn: Fille du vent, Mamalou, Elise et moi.

Ook het tweede team van deze 2 voor 12 uitzending had natuurlijk “Franse vragen”.  En ook weer de derde vraag met een leuke animatie. Deze keer over een Franse hofdame en markiezin, die de minnares werd van Louis XIV. Bekend om haar schoonheid en intelligentie. Bevriend met beroemde 17e eeuwse schrijvers als Racine, Corneille en Jean de la Fontaine. En ze zou gebruik maken van de diensten van de tovenares Catherine Monvoisin om de koning verliefd op haar te laten worden.

Dan was er vraag 7 : Wie was de voorloper van Pétain? Deze voorloper weigerde met de Duitsers samen te werken in de Tweede Wereldoorlog?

Tot slot van de kennisquiz 2 voor 12 natuurlijk de muziekvraag met Joe Dassin. Dit lied met tekst kun je overigens ook mooi gebruiken om de imparfait uit te leggen / toe te lichten. Je kent Joe Dassin ongetwijfeld ook van : Champs Elysées, ça va pas changer le monde, taka takata.

Leuk, zo’n aflevering over Frankrijk en met Franse vragen. Welke vragen weet jij?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *