Frans woord: Chocolat

SylviaFrans lerenLeave a Comment

Gezond of slecht?

Hmmm, lekker. Maar het zou oh zo slecht zijn. Gelukkig voor al ons verslaafden, waar ik er ook een van ben, is het eten van chocolade helemaal niet zo slecht. Je kunt het beste pure chocola eten, dat heeft het minste suiker en het minste vet. En natuurlijk niet te veel. Maar houd je je aan deze regeltjes, dan profiteer je juist van het eten van chocolade. Voordelen: Het zit barstenvol vitaminen en mineralen, het voorkomt rimpels en hart- en vaatziekten, het is een goed anti-deprissivum, het gaat een hoge bloeddruk tegen en je wordt er niet echt dik van.
Heerlijk, kan ik nu met een goed gevoel chocolade blijven eten. Alhoewel. Een van de nadelen is dat het botontkalking bevordert, omdat er de suiker in de chocola de opname van calcium verhindert.

Wie eet er meer chocolade?

Zijn dat de Fransen of de Nederlanders? In Frankrijk besteedt men gemiddeld 110 euro per jaar aan deze heerlijke lekkernij. Gemiddeld zeg ik, want er zijn ook uitschieters naar 370 euro per jaar. Die honderdtien euro komt overeen met zo’n kleine 7 kilo per persoon per jaar.
In Nederland eten we zo’n 4,5 kilogram chocolade per jaar. Wij zijn dus minder grotere snoepers dan de Fransen.

Het bezoeken waard

Op veel plaatsen in de wereld vind je chocolatiers en musea over chocolade. Zelf bezocht ik het chocolademuseum in Brugge. Daar zag ik ook, en voor het eerst, hoe chocolade nou eigenlijk gemaakt wordt. Vanaf de cacaoboon totdat het product in de winkel ligt. Nooit geweten dat mensen zo hard werken om zoiets lekkers te maken. Respect daarvoor. Verder vond ik het enorm interessant om te zien hoe het productieproces verloopt. Net zoals de kunstwerken die van chocolade gemaakt worden en daar tentoongesteld worden. Bijna zonde om op te eten. En heel bijzonder: we hebben onze eigen Nederlandse Wereldkampioen Chocolatier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *