Claude Monet in Giverny

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, Tips1 Comment

Van eind maart tot eind oktober zijn het huis en de tuinen van Claude Monet open voor publiek. Claude, de vertegenwoordiger van het impressionisme, woonde er 43 jaar met zijn gezin en richtte alles in naar zijn hand. Op de site van de Fondation Monet  kun je je verlekkeren aan allerlei mooie videofilmpjes, die al dit schoons en fraais laten zien, maar wist je bijvoorbeeld ook dat Monet dol was op lekker eten en nog een aantal andere eigenaardigheden had.

Strak regime

Zo was hij buitengewoon punctueel. Er moest bijvoorbeeld op tijd gegeten worden, kwamen er gasten en die kwamen een minuutje te laat, dan was hij al helemaal van slag. Waren de groenten te laat geplukt uit de moestuin, dan proefde hij dat. Was de vis niet goed gestoomd: probleem. Zijn personeel, vrouw en dochters zorgden er voor dat alles in huis goed gebeurde. Hadden er een dagtaak aan om eten te koken en alle andere dingen te regelen. De tafel werd strak gedekt, versierd met bloemen uit eigen tuin. Het tafel-, bed- en keukenlinnen mocht niet kreuken en werd op rollen bewaard.
giverny tuin

Inrichting

Ook het huis en de tuin van Claude Monet zijn het voorbeeld van orde. Strakke lijnen moesten er komen en hij bemoeide zich overal mee. Want stel je voor, dat het even niet zo ging als hij het wenste. De verschillende vertrekken hadden verschillende kleuren. Lekker fel en opvallend overigens: knalgeel, blauw en roze. Toen hij pas in Giverny woonde, had Monet nog geen geld. Maar er werd voor hem betaald, dus daar maakte hij zich geen zorgen om. Later, na een paar succesvolle tentoonstellingen, werd hij rijk en kon hij zelf van alles betalen.
giverny geel

Bezoek Giverny

Het is maar 500 kilometertjes. Ik wil daar wel een paar dagen rondstruinen. Wie weet? Binnenkort.

One Comment on “Claude Monet in Giverny”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *