Crédit-temps: Tijdkrediet, een Belgische term uitgelegd.

SylviaFranse weetjesLeave a Comment

Afgelopen week wilde een cursist mij tijdens een conversatieles uitleggen waar zij mee bezig was op haar werk. Met crédit-temps. Nog nooit van gehoord. Dus daar ben ik maar eens verder ingedoken. Op de site rva.be, wat zoiets is als het Belgische uwv kon ik informatie vinden. Ik geef je een korte samenvatting.

Crédit-temps wettelijk geregeld

Deze krediettijd is een vorm van arbeidstijdsverkorting die wettelijk geregeld is in België. Als je er gebruik van wilt maken dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Het gaat dan om je arbeidsverleden. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven. Ook kun je tegen de tijd dat je met pensioen wilt gaan, wat in het Frans heel mooi “fin de carrière” heet, een crédit-temps aanvragen. Je kunt minder gaan werken vanaf je 55ste en in uitzonderlijke gevallen vanaf je 50ste. Of je nu op jonge leeftijd of “tegen het eind van je carrière” om krediettijd vraagt, je kunt in beide gevallen helemaal stoppen met werken voor de duur van 12 maanden. Of 24 maanden voor de helft stoppen of 60 maanden lang 20 % minder werken. Dat is in ieder geval de grote lijn. Wil je het precies weten, lees dan de Nederlandstalige of de Franstalige folder. Hiernaast kennen de Belgen ook ouderschapsverloop e.d. Dit noemen ze loopbaanonderbreking. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd, heb je recht op “une allocation”, een uitkering van het rva om je loon aan te vullen. De hoogte hangt o.a. af van je arbeidsverleden, je gezinssituatie en je leeftijd.

Korter werken in Nederland

Dat kan ook. Daar heb je zelfs recht op. Wist ik niet. Er bestaat een wet: De Wet aanpassing arbeidsduur. Deze wet regelt niet alleen het minder gaan werken, maar ook het meer gaan werken. Ook hier zijn er allerlei regeltjes en voorwaarden. Maar ik kan niks vinden over het percentage dat je mag/moet veranderen. En voor zover ik het begrijp, is er geen uitkering die je loon aanvult als je minder gaat werken. Hebben die Belgen het toch beter geregeld!

Extra

Allerlei andere onderwerpen over cultuur en grammatica komen aan bod in mijn blog. Vind je het leuk om automatisch mijn nieuwe blog te krijgen, meld je dan aan. Het kan door een simpel vinkje te zetten. Helemaal onderaan deze blog. Ook het gratis E-book is nog steeds op te vragen. In het E-book vind je al mijn blogs met extra links om te oefenen bij veel onderwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *