De metro in Parijs, mooiste stations

SylviaFrankrijk, Franse weetjes2 Comments

Vandaag neem ik je mee naar Parijs. Onder de grond. Want van de ongeveer 300 metrostations in Parijs zijn er best wel een groot aantal die heel erg mooi zijn. En welke vondst deed men in metrostation Trinite? Ik laat je in deze blog een aantal mooie plaatjes zijn en ook kun je een video bekijken over de bouw van de metro.

De metrostations in Parijs, feiten en een verrassing

De eerst metrolijn werd in Parijs geopend in 1900. Ingenieur Bienvenüe leidde dit immense project. Het plan lag er al lang. Om een metro te bouwen. Al vanaf 1845. Maar gesteggel tussen belanghebbenden zorgde ervoor dat er niets gerealiseerd werd. Eindelijk in 1898 werd de noodzaak te groot. Het bovengrondse verkeer zorgde voor veel overlast. De wereldtentoonstelling van 1900 droeg ook haar steentje bij: er moest immers goed vervoer zijn.

De mooiste metrostations in Parijs.

Station Concorde: al die letters vormen de tekst van de verklaring van de rechten van de mens van 1789.

 

 

Station Varenne: het toegangsstation voor het museum Rodin, dus……

 

Station Porte Dauphine met Art-Nouveau overkapping

 

Station Pont Neuf: het geldstation, ja inderdaad met het geldmuseum

 

Station Palais Royal: mooi aan de boven de grond en onder de grond

 

Station Bastille, natuurlijk over de bestorming van…

 

 

En “last but not least”(in goed Frans ) Station Arts et Métiers (Kunsten en Beroepen)

 

Het metrostation Trinite

Ik beloofde je ook nog iets te vertellen over een vondst die men gedaan heeft. Men wilde de muren terugbrengen in de oude staat. Dus moest er afgekrabd worden. En wat er toen te voorschijn kwam…. Allemaal oude affiches uit de jaren 1950. Het geeft ons een fantastisch beeld van hoe de metro er toen uitzag. Bekijk de bijzonder mooie foto’s eens op de speciale site. Het is echt de moeite waard!

Tot slot nog drie tips

Wil je zelf naar Parijs en met de metro reizen, bezoek dan vooral de site van de RATP. Die is er ook in het Nederlands. Gewoon even op het Nederlandse vlaggetje klikken.

En vergeet ook niet deze handige tips voor toeristen te lezen. Hoe werkt de metro, welke lijnen moet je vermijden en wanneer mag je wel en niet op de klapstoeltjes zitten?

Nieuwsgierig hoe de bouw van de Parijse metro vorderde. Bekijk dan deze korte impressie die overigens net als veel andere filmpjes op youtube te vinden is.

 

2 Comments on “De metro in Parijs, mooiste stations”

    1. Handig! Bedankt. Je kunt op metrolijnen zoeken, maar ook erachter komen hoe je van het ene metrostation naar het andere metrostation gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *