Een dag in het teken van de wijngaard

SylviaFrankrijk, Frans luisteren, Frans schrijven, Franse weetjesLeave a Comment

Vorige maand heb ik een wijngaard bezocht. Nee, niet in Frankrijk. Gewoon hier in Nederland. Want hier zijn ze ook. Ja, zelfs met ons wat minder zonnige weer. Als je dat tenminste vergelijkt met het weer in Frankrijk. Ik had gedacht alleen ’s middag met druiven en wijn bezig te zijn, want ik had mij immers aangemeld voor een bijeenkomst van de BIZ. Maar die hele dag stond in het teken van de wijngaard. Wil je weten hoe dat zo is gekomen, lees dan vooral verder.

Solliciteren als druivenplukker

Jullie zijn vast op de hoogte van het feit dat ik ook les geef in het voortgezet onderwijs. Voor mijn eindexamen leerlingen zocht ik een authentieke sollicitatie opdracht. Kom ik terecht op deze site. Er stonden niet veel advertenties meer op, want het vakantieseizoen is natuurlijk zo goed als afgelopen, maar in 1 van de advertenties werd gevraagd naar druivenplukkers. Super opdracht, toch!

Druiven midden in Parijs

Een plekje door de Romeinen uitgezocht.

En voor mijn andere eindexamenleerlingen Frans pakte ik een luistertoets uit de kast om te oefenen, blijkt daar een stuk te gaan over de wijngaard in Parijs. Parijs? hoor ik je denken. Ja, dat dacht ik ook. Kan nooit wat zijn, zo midden in zo’n stad, die kampt met grote problemen van vervuiling. Niets is minder waar: de plaats van deze wijngaard is uitgezocht door de Romeinen. Lang, lang, lang geleden. En zij hadden er kijk op. In de wijk Montmartre, natuurlijk bekend van de Sacré Coeur, is een wijngaard. Met heel veel tradities en met wijn. Je leest er alles over op hun eigen site.

Wijngaarden in Nederland

Ze zijn er zeker. De een wat groter dan de ander. En ik mocht de grootste van Noord-Brabant bezoeken, wijngaard Dassemus in Chaam. We werden warm ontvangen door Ron, een van de eigenaren en in een middag leerde ik dat druiven plukken eigenlijk druiven knippen is, hoorde ik hoe je zelfs een druif, die zo schimmelgevoelig is, biologisch en dus duurzaam kunt telen. Zag ik de machines die van de druiven wijn maken. En natuurlijk mochten we ook het eindresultaat proeven.

Een dag dus, die helemaal in het teken van “de druif” stond. Ik had het van tevoren niet verwacht.

 

p.s.: Die foto is van mijn eigen druiven in mijn tuin. Ik krijg niet de kans om er wijn van te maken: de vogels eten ze meestal op. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *