Dyslexie: er is een oplossing

SylviaFrans leren, Spelling en Grammatica, TipsLeave a Comment

Volgens de methode De Haan bestaat dyslexie niet. Het is een kwestie van hoe taal aangeleerd wordt. Deze methode wordt aan de ene kant de hemel in geprezen en aan de andere kant afgedaan als kwakzalverij. De methode De Haan is niet algemeen bekend in Nederland. Dat is ook de reden waarom ik hem noem. Er zijn voorstanders en tegenstanders van. Dat zeg ik er gelijk bij. Maar ik vind het belangrijk dat je je eigen oordeel kunt vormen.

Voor

Diegenen die er baat bij gehad hebben, zweren er bij: het werkt. Hoe? Om te beginnen leer je het alfabet weer als letters. Dus niet als klanken. Dit zou de grootste veroorzaker van dyslexie zijn. Je leert op school de letter b als buh, nee, zegt De Haan, dat is een bee. Klinkt eenvoudig, maar zie het maar eens uit je systeem te krijgen. Dat doe je door te automatiseren. Je schrijft de regel op een papiertje en leest hem 35 dagen achter elkaar hardop voor in het bijzijn van iemand anders. Ook wordt er bij deze methode heel veel gespeld. Meer weten: kijk op de methodesite.

Tegen

Tegenstanders zeggen dat er nooit gedegen wetenschappelijk onderzoek gedaan is. Dat het te mooi is om waar te zijn. Dat het onzin is dat dyslexie niet bestaat. Dyslexie is zelfs erfelijk bepaald en je kunt alleen maar bepaalde trucs leren om er beter mee om te gaan.

Positieve karaktereigenschappen

Het mooie van dyslecten, of je nou wel of niet gelooft dat dyslexie onzin is, is naar mijn mening, dat dit bijna altijd echte mensen-mensen zijn. Ik bedoel dan: creatief, sociaal zeer goed, ze zien het groter geheel, praktisch ingesteld en ze onthouden de dingen veel beter dan wij ‘gewone mensen”.

Verschillend

Er zijn tegenwoordig dyslecten in alle soorten en maten. De een kan juist wel goed werkwoorden vervoegen. De ander kan juist weer heel goed begrijpend lezen. De een heeft alleen problemen met een bepaalde klank. Staat hier nou meisje of miesje. De ander vraagt zich vertwijfeld af hoe je nou in vredesnaam een heldere, korte en bondige samenvatting kunt maken. En vergeet niet dat er op alle intelligentieniveaus dyslecten voorkomen. Een dyslect is dus nooit dom, maar gewoon anders. Gelukkig maar: we zijn allemaal unieke mensen!

Extra

Meer informatie voor het leren van de Franse taal door dyslecten, vind je hier. Verder zijn er verschillende sites over dyslexie. Ik kan er een paar aanbevelen. Vraag erom. Ook het gratis E-book is nog steeds op te vragen.
Vind je het leuk om automatisch mijn nieuwe blog te krijgen, meld je dan aan. Het kan door een simpel vinkje te zetten. Helemaal onderaan deze blog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *