ERK-niveaus en GRATIS materiaal

SylviaFrans leren, Tips, Zakelijk FransLeave a Comment

ERK-niveaus nader toegelicht

Er wordt in principe gewerkt met 3 niveaus: basis, onafhankelijk gebruiker en vaardig gebruiker. Niveau A = basis, en dit heb je als je je eindexamen Frans op vmbo-tl/gl niveau met een voldoende hebt afgesloten. Niveau B1 is dan voor een havo-diploma en niveau B2 voor een vwo-diploma. Dat is even grofweg gezet, want het verschilt ook nog per vaardigheid. Wil je het precies weten, kijk dan hier voor vmbo en hier voor havo/vwo.

erk: van basis naar gevorderd

Op welk niveau zit jij?

ERK-niveaus op het werk

Afhankelijk van de functie die je hebt, is het handig om een bepaald taalniveau te hebben. Vandaar ook dat je steeds vaker ziet, dat er om een bepaald ERK-niveau gevraagd wordt. Je kunt als sollicitant of als werknemer een inschatting maken van jouw eigen niveau door de omschrijvingen te lezen die je kunt vinden op de site van het ERK. Je kunt een niveautest doen bij Formilangue. Die is niet gratis. Of je gaat zelf aan de gang op Dialang (lees eerst deze blog uit voor een handleiding).  Daar word je op verschillende gebieden getest, niet op spreken, maar wel op de rest.

Gratis diagnostische toets op Dialang

gratis toets voor de Franse taal

https://dialangweb.lancaster.ac.uk/

Het startscherm is in het Engels. Maar al snel kun je als instructietaal het Nederlands instellen. Ik raad dit echt aan omdat je hersens beter 2 talen aan kunnen, Frans en Nederlands, dan 3 ( als daar ook nog Engels bij komt). Lees de instructies rustig en nauwgezet door en maak vooral de plaatsingstoets. Vervolgens kun je 5 toetsen maken: luisteren, schrijven, lezen, taalstructuren en woordenschat. Kies vooral dat wat jij nodig hebt. Hoef je bijna niet te schrijven in jouw werk, sla die toets dan over.

Hoe verder na de toets?

Als je de toets gedaan hebt en je bent erachter gekomen wat jouw ERK-niveaus zijn voor de verschillende vaardigheden, krijg je tips om jezelf verder te ontwikkelen. Als dat nodig is. Uiteraard kun je dit zelf doen, er is immers heel veel te vinden op internet. En je kunt mij ook volgen op LinkedIn en op Facebook om regelmatig interessante linkjes te krijgen. Je kunt je abonneren op mijn blog of zelf op zoek gaan. Kijk ook eens rechts op mijn pagina: de icoontjes staan er voor jou!

 

Frans gratis

Ook is er een gratis pagina op deze site. Een beetje verstopt misschien, maar je weet hem nu te vinden.

Natuurlijk wil ik je ook verder helpen. Neem Franse les. Heb je vragen? Neem gerust contact op. Dat is natuurlijk altijd vrijblijvend.

Oh, ja. Ook als je Frans gaat studeren of gestudeerd hebt aan de universiteit, zoals ik, wordt er met ERK-niveaus gewerkt. Goed om te weten wat mijn niveau is, ook voor jou als cursist.

 

Wil je regelmatig mijn blog ontvangen, zet dan vooral een vinkje bij:  Stuur mij een email als er nieuwe berichten zijn, onderaan deze blog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *