Frans spreken doen ze ook in Québec, Canada

SylviaFrans leren, TipsLeave a Comment

Waar in de wereld wordt er allemaal Frans gesproken? In de komende weken licht ik een aantal landen uit waar dat gebeurt. Ik begin met Canada. Natuurlijk wordt er in Canada Engels gesproken, maar er is een gedeelte van het land, waar 90 % van de mensen Frans spreekt. Ik versta het nauwelijks, want het heeft me toch een accent, maar goed het blijft Frans. Dit gedeelte heet Québec. Het ligt in het oosten van Canada. Heeft zo’n slordige 8 miljoen inwoners. Is ruim anderhalf miljoen vierkante kilometers groot. En de hoofdstad Québec City / Québec Ville staat op de werelderfgoedlijst.
Deze Canadese provincie heeft een ongelooflijk mooie officiële site. Het zou echt zonde zijn om dat te gaan beschrijven. Kijk en geniet zelf van bijvoorbeeld de foto’s.

Of luister naar de vele artiesten die hiervandaan komen, zoals bijvoorbeeld Leonard Cohen of naar mijn favoriet: Garou.

Je kunt er ook van alles doen en omdat ik toch een juf Frans blijf, die jou ook Frans wil leren, krijg je van mij de plaatjes. Als je de woorden niet kent, kun je vast raden waar het om gaat. Dit is overigens een hele goede leesstrategie voor het leren van woorden.

quebec-1 quebec-2

En wil je heel snel een indruk krijgen van Québec bekijk dan dit te gekke filmpje. Gelukkig kun je er de ondertitels bij zetten.

De taal in Québec

En wil je de taal eens horen, klik dan hier en verbaas je over de verschillen. Niet alleen worden sommige klanken anders uitgesproken, maar je kunt dan ook gelijk wat typische uitdrukkingen leren uit dit gedeelte van het Franssprekende Canada. Als het je tenminste lukt om de video wat verder af te spelen.

Wie van jullie is er al eens in Québec geweest? Ik niet. Kon je er terecht met het Engels? Ik heb gehoord dat je dan geen punten scoort….en er alleen maar Frans moet spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *