door gastblogger Helena van Dijk. Franse onregelmatige werkwoorden. Het blijft een noodzakelijk kwaad om die te leren, maar echt leuk vindt niemand het. In een poging om het toch allemaal wat gezelliger, maar vooral leerzamer te maken (het is handig wanneer leerlingen zes weken of zes maanden na de toets immers het betreffende werkwoord nog steeds kennen), heb ik een paar jaar geleden mijn toevlucht gezocht tot Youtube. Het is even zoeken, maar je kunt er hele leuke dingen vinden: werkwoorden op muziek. Het is inmiddels mijn ervaring dat leerlingen de leerstof op deze manier beter onthouden.
Avoir op muziek
In de les kijken we een Youtube filmpje van een werkwoord, avoir, en zingen we het mee met elkaar.
De eerste keren is dat altijd even wennen, maar in de meeste klassen vragen de kinderen al heel snel wanneer er een nieuw werkwoord wordt aangeboden of er ook een liedje is. Naast het woordbeeld en de uitspraak heb je bij een liedje de melodie namelijk als bijkomend voordeel om het rijtje te onthouden. Tijdens een toets zie ik regelmatig een leerling even terugdenken aan het liedje om de juiste woorden terug te vinden en na de zomervakantie hoef ik soms alleen maar de eerste paar noten van een liedje te neuriën om te leerlingen zich het juiste werkwoord, inclusief alle vormen, te laten herinneren. Een link naar het liedje komt op de Elektronische Leer Omgeving, voor diegenen die het thuis nog een keer willen horen. Het grappigste verhaal hoorde ik tijdens een spreekavond, toen ouders vertelden dat ze hun zoon in de badkamer Franse werkwoorden hoorde zingen terwijl hij in bad zat.
Enthousiast over onregelmatige Franse werkwoorden
De leerlingen zijn inmiddels zo enthousiast geworden, dat ik steeds meer dingen via muziek aanleer; tellen, de dagen van de week, de maanden van het jaar, kleuren etc. Het grappige is, dat je daarvoor materiaal kunt gebruiken dat ook op Franse basisscholen wordt gebruikt. Zelf volg ik het Youtube-kanaal van Alain le Lait. Oefenen met werkwoorden gebeurt niet alleen in het boek, maar ook via de website verbuga.eu of quizlet.com. Handig voor iedereen die met een taal bezig is!
Helena van Dijk is docent Frans in de onderbouw. Vanaf 1993 geeft ze les op de middelbare school waar ze zelf ook op heeft gezeten. Sinds een paar jaar wordt daar door de leerlingen gebruik gemaakt van een iPad, waardoor er veel meer mogelijkheden om te leren geboden kunnen worden. Je vindt haar op Twitter en LinkedIn.