Frans leren met succes, hoe doe je dat?

SylviaFrans leren, Tips2 Comments

Franse les

Vijf belangrijke tips om goed Frans te leren. Trap niet in een aantal valkuilen waar veel mensen in trappen. Vaak begint het met veel enthousiasme: een nieuwe taal leren. De eerste tijd stort je je met veel overgave en inzet en heel veel tijd op dat nieuwe wat je wilt leren. En na korte tijd doe je niets meer. Dat is tip 1: verdeel de tijd die je in het leren van bijvoorbeeld het Frans wilt steken, in korte periodes. Het mooiste zou zijn: iedere dag, maar doe minimaal 3 x per week iets met de Franse taal, ongeveer 10 à 15 minuten per keer.

Tip 2: leer geen woordenlijsten domweg uit je hoofd. Associeer de woorden: maak er een tekening bij, koppel ze aan een ander woord, omschrijf ze. Kijk wat er bij jou past en wat voor jou het snelste werkt. Zo leer je echt veel meer.

Tip 3: sta jezelf toe dat je fouten maakt. Het mag. Om te beginnen, heb je dan toch iets gezegd en er over nagedacht. En misschien nog wel minstens net zo belangrijk: je krijgt er commentaar op. Dat commentaar leert jou wat wel het goede antwoord, woord of vertaling is. Als je niks had gezegd, had je het nog steeds niet geweten. Toch??

Tip 4: natuurlijk als je iets wilt leren, zul je er voor moeten werken. Hoe dan ook. Maar het mag ook leuk zijn. Wist je dat je al spelenderwijs veel meer leert. Leren met plezier werkt beter. Doe spelletjes, taalspelletjes wel te verstaan.

Tip 5: stel jezelf een doel. Als je weet waarvoor je iets doet, is het makkelijker vol te houden. Wil je met de kerst het weerbericht kunnen begrijpen. Leer dan de woorden van het weer en doe luisteroefeningen over het weer. Oefen minimaal 3 x per week. Je zult zien dat het je lukt. Wil je volgende zomer op vakantie Frans kunnen spreken? Begin er dan nu aan. Houd jezelf voor ogen, dat je dan met de mensen in Frankrijk kunt en durft te spreken.

 

Heb jij iets aan deze tips? Wil je wat ondersteuning door elke week naar de Franse les te “moeten”. Ga een groepscursus doen, schakel een docent of taaltrainer in. Verzin wat jouw manier is om jouw doel te bereiken. Ga ervoor!

2 Comments on “Frans leren met succes, hoe doe je dat?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *