La verticale de la Tour Eiffel, een wedstrijd traplopen

SylviaFrankrijk, Franse weetjes2 Comments

la verticale de la Tour Eiffel

Hoe ren ik zo snel mogelijk een trap op? Ik moet er niet aan denken. Met mijn eigen 15 traptreden heb ik al weer genoeg aan sportieve traploop-prestatie gedaan. 128 mensen denken daar op 16 maart heel anders over. Zij doen mee aan de wedstrijd hoe-kom-ik-zo-snel-mogelijk-lopend-boven- in-de-Eifeltoren: la verticale de la Tour Eiffel. Overgewaaid uit Amerika, waar al een tijdje zo hoog mogelijke gebouwen via de trappen beklommen worden, is het dit jaar de derde keer dat Parijs deze wedstrijd organiseert. In de Eifeltoren. Mocht je mee willen doen, dat kan. Volgend jaar. Want de inschrijving is al op 30 november van het vorige jaar gesloten.

La verticale de la tour Eiffel

40 topsporters, 78 amateurs en 10 wildcards. Dat is de verdeling van de deelnemers. Ze komen uit alle landen: Frankrijk (natuurlijk), Italië, Mexico, Polen, Amerika, Oostenrijk, Canada. De topsporters gekozen op eerdere prestaties. De amateurs komen uit een loting en worden door een notaris getrokken. De records, nog geen tien minuten. Voor, jazeker, 1665 traptreden.  Exacte cijfers weten, bekijk het promo-filmpje. De winnaars vertellen dat deze traphardloopwedstrijd een bijzondere is. Omdat het in de buitenlucht plaatsvindt. De meeste wedstrijden zijn immers binnen in gebouwen. Omdat je dus rekening moet houden met de wind en met de kou. Omdat de treden ongelijk zijn. Maar natuurlijk zijn ze allemaal helemaal uitgeput als ze boven komen. Compleet op, alle spieren verzuurd, en met longen die in brand lijken te staan. Het zal je dan ook niet verbazen dat er een medische keuring aan vastzit. Van tevoren.

Een hardloopwedstrijd voor het goede doel.

De opbrengst van deze wedstrijd gaat naar Les bonnes fées, een organisatie opgericht door 12 Miss Frankrijk’en. De feeën van deze organisatie helpen de minder bedeelden en zieken door ze bijvoorbeeld een dansshow te laten bijwonen, door kerstcadeautjes in te zamelen of door zelf op bezoek  te gaan in ziekenhuizen. Ook gaan ze naar scholen om uit te leggen hoe belangrijk het is om je tanden goed te poetsen. Er gaat heel veel van het inschrijfgeld naar deze stichting. Slechts 1 euro wordt besteed aan kosten voor de trappenloop wedstrijd. Mooi toch?

2 Comments on “La verticale de la Tour Eiffel, een wedstrijd traplopen”

  1. Hallo
    Ik vind dit een mooi evenement
    Wellicht een keer proberen om deze uitdaging te verwezenlijken.
    Graag ontvang ik hierover informatie zodat misschien een keer kan meedoen.
    Groet Wim Roest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *