Les Vosges, de Vogezen, een interessant gebied

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, Tips2 Comments

De Vogezen in het oosten van Frankrijk, is niet bepaald het eerste stukje Frankrijk waar je aan denkt om op vakantie te gaan. Toch is het een ontzettend gevarieerd stukje land, waar eigenlijk iedereen wel iets kan doen in ieder weertype.

Het weer in de Vogezen

Laten we daar maar eens mee beginnen. Met in de zomermaanden, juni, juli en augustus, een aangename 25 graden, een uurtje of 7 zon per dag en ’s nachts lekker afkoelen, is het er goed toeven. In de winter is het net ietsje kouder dan bij ons in Nederland en omdat het hoger ligt: sneeuw en dus wintersportmogelijkheden. En dat allemaal op zo’n kleine zes uur rijden vanuit ons kikkerlandje. Meer lezen over het weer……

De natuur in de Vogezen

Bossen, meren, vennen, vogels, bloemen. Alles is er uitgebreid aanwezig.

vingerhoedskruid close

Hierboven het Vingerhoedskruid. Pas op: giftig!

wat-te-doen-vogezen-009

Een van de vele meren in de Vogezen. Want water is er ook genoeg. In de vorm van kleine waterstroompjes, grote rivieren, meren en vennen. En wie kent het niet: het bronwater, het mineraalwater van Epinal of van Vittel?

Ga zelf op ontdekkingstocht en vindt de wilde orchidee, de gentiaan, de arnica, de verschillende soorten reeën, de korhoen, symbool van de Vogezen en beschermde diersoort, de lynx (wat zou ik die graag zien, ongevaarlijk voor ons mensen, maar hij zal ons ongetwijfeld op grote afstand horen of ruiken).

De cultuur

De eerste keer dat de Vogezen genoemd werden was in de Romeinse tijd. Julius Caesar had wel wat met het vriendelijke volk, dat er toen woonde: de Leuciers. Caesar beschermde hen tegen hun eigen vijanden. In ruil daarvoor kreeg zijn leger levensmiddelen en in ruil daar weer voor, bleven de Leuciers vrij. Caeser begreep heel goed dat hij hen nodig had, ook voor de strategische ligging van hun gebied. Overblijfselen uit de Romeinse tijd, vind je o.a. in Grand.

La mosa�que de la basilique

Voor bewegende beelden, klik je hier.

Kloosters en abdijen

Oorspronkelijk hadden deze gebouwen ook de functie van veilig toegangsoord. De Vogezen zijn bij meerdere oorlogen betrokken geweest, bijvoorbeeld tijdens Karel de Grote, rond 800 en in de 14de en 15de eeuw: de honderdjarige oorlog. De oorlogszuchtigen lieten deze plekken met rust. Beroemd zijn nu nog steeds de abdijen van Senones, Moyenmoutier en Etival.  (Als je op deze link klikt, zie je de 7 wonderen van de Vogezen, waaronder de abdijen.)

Nog veel meer te doen in de Vogezen……

Er is zo veel te doen en te zien in de Vogezen, dat ik er bijna niet over uitgepraat raak. Wandelen, mountainbiken, kuuroorden bezoeken, pretparken, musea. Of een bezoekje aan de stad van Jeanne d’Arc: Domrémy. Vertel me eens: wat is jouw favoriete plekje?

 

 

 

 

2 Comments on “Les Vosges, de Vogezen, een interessant gebied”

  1. Mijn favoriete plekje in de Vogezen is een minicampinkje. Midden tussen de druivenvelden.
    Het ruikt er heerlijk, de mensen zijn vriendelijk, het eten, de zuurkool, is lekker, de wijn goed, het weer heerlijk zacht. Ik heb geen heimwee, maar Vogezenwee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *