Literatuur is mijn passie

SylviaLiteratuurLeave a Comment

Lezen, lezen, lezen en nog eens lezen…..

Literatuur is mijn passie. En dat was al zo toen ik nog heel jong was. Als kind las ik ongeveer alles wat los en vast zat. Vooral sprookjes waren favoriet. In de bibliotheek was er op de plank bijna geen sprookjesboek meer te vinden, dat ik niet gelezen had. Vooral de verhalen uit de Scandinavische landen waren favoriet. Bijna mythische figuren die we in onze eigen cultuur niet kennen. Met moelijke namen die zo moelijk waren, dat ik ze niet eens kon lezen, laat staan uit kon spreken.

En ik las verder

Natuurlijk las ik ook alle sprookjes van de Gebroeders Grimm, meerdere malen zelfs. Totdat ik ze uit mijn hoofd kende: Hans en Grietje, Roodkapje en natuurlijk Assepoester. Maar mijn favoriet was en is toch wel: Repelsteeltje. Omdat ik het zo zielig vond, dat die mama haar kindje kwijt raakte? Of omdat ze hem te slim af was? Ik weet het niet. Het oefende een bijzondere betovering op mij uit. En zonder te weten wie wat geschreven had, las ik verder. De Gelaarsde Kat, Klein Duimpje en Blauwbaard.

Later

Later begreep ik dat deze geschreven waren door Charles Perrault en uitgegeven waren onder de titel Contes de ma mère l’Oye oftewel: Sprookjes van Moeder de Gans. Ook begreep ik dat verschillende schrijvers alleen maar opgeschreven hadden, wat de mensen ze verteld hadden. Dat sprookjes een kwestie waren van mondelinge overlevering. Dat dezelfde verhalen op verschillende plaatsen in “Europa” ontstaan waren en verteld werden. Dat veel mensen erdoor geïnspireerd waren, zoals de ontwerpers van onze eigen Efteling bijvoorbeeld.

Nog later: sprookjes in de Franse les

Nu lees ik nog steeds sprookjes. In de les. Want iedereen vindt ze leuk. Groot voordeel: ze zijn bekend. Als je dan een sprookje leest, weet je al waar het over gaat en begrijp je de Franse tekst bijna vanzelf. Heel gemakkelijk. Link naar een grappige site met vragen en de-kat-is-in-het-bakkie. Probeer het maar eens op momes.net.

Meer tips, interessante links en gratis apps

Wil je meer tips, interessante links en gratis apps, vraag dan om het gratis E-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *