Het Frans beter verstaan door naar het Frans te luisteren

SylviaFrans leren, Tips2 Comments

Frans luisteren

Dat kan. Je kunt het echt leren door te oefenen: Frans luisteren. Dus eigenlijk bedoel ik: het Frans leren verstaan. Hoe je dat doet, lees je in deze blog. Praktische tips om  jou te ondersteunen in jouw luisterproces, maar ook praktisch oefenmateriaal op jouw niveau. Want dat is echt het allerbelangrijkst. Start op jouw niveau. En desnoods een niveautje eronder. Dat motiveert.

Praktische tips

Ik gaf ze al eerder, maar herhaal het nog maar eens, deze tips:

  • Luister nooit meer dan 3x naar een oefenfragment, je hoort namelijk niets nieuws meer, het voegt niets toe.
  • Kies voor dingen die je leuk vindt: kijk jouw favoriete serie met Franse ondertitels of kijk een leuke film, als leren leuk is, leer je meer.
  • Zijn Franse ondertitels nog te moeilijk en mis je het Nederlands, kies dan vooral voor Nederlandse ondertitels.
  • Kies een bekende serie: je kent de personen en het verhaal, daar hoef je dan geen energie in te steken en je kunt al je aandacht richten op de Franse taal.
  • Herhaal vaak, vaker kort is beter dan 1x lang, gemiddeld kunnen mensen zich zo’n 20 minuten concentreren.

Links om Frans te luisteren

Ik plaatste er een aantal op mijn FB. Mocht je dat gemist hebben, dan hier in de herkansing met een toelichting deze keer. De eerste, gewoon een grappig filmpje:

 

 

Wil je meer grappige filmpjes met enige regelmaat ontvangen, neem dan een gratis abonnement op Language Comics. Aan het eind van bijvoorbeeld dit filmpje, kan dat. Deze filmpjes duren hooguit twee minuten, zijn ondertiteld in het Frans en het Engels, terwijl je het Frans hoort. Echt supergoed en grappig. Zeker ook bedoeld voor beginners.

 

De tweede, een Franstalige serie. Voor beginners makkelijk te volgen. Kijk bijvoorbeeld als je staat te strijken. Oh, je strijkt jouw wasgoed niet. Nee, ik ook niet. Nou, neem dan maar een kopje thee. En plan dit dagelijks in. Je zult zien hoe snel je het Frans oppakt als je er regelmatig aandacht aan besteed. Herhaling, zoals ik al zei.

 

 

De derde, een film kijken. Maar kies dan wel iets wat jij leuk vindt. Beide films zijn in het Nederlands ondertiteld. Kies jij voor Les Misérables of voor Asterix? Of voor allebei? Wist je trouwens dat tv5 gewoon te bekijken is op jouw eigen tv en dat tv5 veel programma’s ondertitelt?

En tot slot, nummer vier, een link die het altijd goed doet bij de mensen die bij mij een cursus Frans volgen. Waarom? Omdat je zelf je niveau kunt kiezen: beginner, half-gevorderd of gevorderd. En omdat er zo veel keus is uit zo veel verschillende liedjes, er zit altijd wel een genre bij wat jij leuk vindt. En omdat de oefeningen verschillend zijn. Je zit dus niet twintig duizend keer hetzelfde kunstje te doen.  Kies bovenin : choisissez une chanson.

 

Genoeg inspiratie opgedaan? Ga er lekker mee aan de slag. Heb jij een favoriete site, film of programma? Deel het met ons. Dat vinden we leuk.

Wil jij meer leren luisteren in een cursus Frans? De groepscursussen starten weer in september. Informeer gerust alvast.

Zelf houd ik even op met blogs schrijven in de zomerperiode, maar natuurlijk gaat mijn blog gewoon door. Ik heb een aantal gastbloggers gevonden, die graag iets willen vertellen over zichzelf, over de streek waar zij wonen of op vakantie zijn geweest, en een blog met interessante leer/luistertips (ja, nog meer, en ik heb hem hier nog niet genoemd). Ben jij nieuwsgierig geworden, blijf de blogs lezen. Voor wat mij betreft: Je vous souhaite tous et toutes de bonnes vacances et un très bon été.

Sylvia

 

 

 

2 Comments on “Het Frans beter verstaan door naar het Frans te luisteren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *