Zakelijk Frans: Op deze dagen wordt er niet gewerkt in Frankrijk en België

SylviaFrankrijk, Franse weetjesLeave a Comment

Ieder land heeft nationale feestdagen waarop er niet gewerkt wordt en alles stil ligt ofwel gesloten is. Voor ieder land kan dat anders zijn. Door geschiedenis of traditie bepaald. Dat geldt ook voor Frankrijk en België. Belgie kent officieel 10 nationale feestdagen en Frankrijk 11. Daarnaast zijn er ook nog niet-officiële feestdagen. Dat van La grand-mère in Frankrijk spreekt mij ook wel aan ;) Waar je als zakenpartner rekening mee moet houden, zijn natuurlijk de verschillen met Nederland.

Welke nationale feestdagen zijn er in Frankrijk?

 

Welke feestdagen zijn er in België?

 

Zoek de verschillen:

Wat mij als eerste opvalt is dat Tweede Kerstdag geen nationale feestdag is. Hoewel ik dan ook weer op internet gevonden heb, dat in België toch veel overheidsinstellingen, banken en winkels op 26 december gesloten zijn. Verder wordt 1 mei in beide landen uitvoerig gevierd, dit in tegenstelling tot Nederland. Maar houdt er dus rekening mee, dat je op 1 mei geen Fransman of Belg zult kunnen bereiken. Zit je in de transportwereld, lees dan vooral wat de precieze regels zijn van het rijverbod dat op nationale feestdagen geldt. En tot slot: houdt er rekening mee dat zowel Fransen als Belgen graag: “faire le pont” doen. Letterlijk: een brug slaan. Het gaat om verlengde weekends. Wij kennen dat met Hemelvaart. De vrijdag na Hemelvaart moet je hier in Nederland ook niet proberen om iemand te bereiken, want de hele boel ligt plat.

 

Heb jij wel eens mis gegrepen als het gaat om contact zoeken met een Franstalige? Ken jij andere verhalen over de nationale feestdagen in Frankrijk en België? Of ergens anders in de wereld? Ik hoor ze graag.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *