Prijsvraag en bruggen in Frankrijk

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, TipsLeave a Comment

Bruggen, als kind was ik er al helemaal verzot op. Vast een erfenisje van mijn vader. Ook hij kon zich enorm verwonderen over grote bruggen. Zo’n overspanning over zo’n vallei, hoe krijgen mensen dat voor elkaar. Natuurlijk kun je het allemaal wetenschappelijk onderbouwen en is het compleet verantwoord, maar voor mij blijven het Kunstwerkjes met een grote K.

Beroemde bruggen

oudste kabelhangbrug duitsland

Er zijn natuurlijk heel wat beroemde bruggen in de wereld, zoals bijvoorbeeld de Golden Gate Bridge in San Francisco die gebouwd is als grote replica van de oudste kabelhangbrug (foto hierboven) in Duitsland, bij de plaats Langenargen aan de Bodensee. En als het gaat om de meest magnifieke bruggen in de wereld, dan spant een land als China de kroon. Ook Frankrijk komt voor in de top 10-lijstjes: Daar is natuurlijk de Pont-du-Gard, het zeer beroemde Romeinse aquaduct en de hoogste brug van de wereld, Le Viaduc de Millau, het viaduct van Millau. Onder de brug past de Eifeltoren met gemak, zo hoog is ie. Maar ken je ook de Gabarat, een spoorbrug in het Centraal Massief? Dat is de brug op de foto helemaal bovenaan deze blog. Deze brug is ontworpen door meneer Gustave Eifel, 565 meter lang, hij torent ongeveer 200 meter boven de rivier de Truyère uit en de overspanningsboog is 165 meter. Vanaf 2009 rijden er helaas geen treinen meer over. Want de brug is stuk: hij heeft scheuren.

Brug in Frankrijk

brug bij saint nazaire

Zelf reed ik jaren geleden over de grote brug over de Loire bij Saint Nazaire(hier gelijk boven). De maten van de brug zijn: 3356 lang, 68 meter hoog en hij heeft een overspanning van 404 meter. De brug werd in 1975 geopend en in 2011 mochten de renners van de Tour de France zich stukbijten op deze brug. Het is namelijk een beklimming van de vierde categorie. Over de brug gaan was super. Ik had het gevoel dat ik zweefde, los kwam van de grond, een onbeschrijflijk gevoel. Rijd er maar eens over heen en vertel me wat jouw ervaring is.

Prijsvraag

Deze blog is de eerste blog waarmee je mee kunt doen met de prijsvraag ter ere van de nieuwe en uitgebreide boekenshop. De vraag is simpel? Hoeveel “Franse woorden” herken je in de tekst van de blog. Deze alinea dus niet meegerekend. Even voor de duidelijkheid: ik bepaal of een woord meetelt. Of zoals dat officieel heet: over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Wat tel ik dan mee? Bijvoorbeeld een woord als simpel, dat is immers simple in het Frans en die twee woorden lijken zo veel op elkaar, dat ik vind, dat ie mee mag doen. Ook het woord gecorrespondeerd zou natuurlijk mee tellen. Zoek dus de woorden op en laat mij weten hoeveel het er zijn. Doe dit voor 1 juni a.s. Dan vindt namelijk de eerste verloting plaats. Je kunt een boek winnen. Wil je meer lezen over Franse wijn of bijvoorbeeld Franse geschiedenis, snuffel dan alvast eens rond in onze Franse boekenshop. De selectie is verrassend variabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *