Prijsvraag en De eerste stad in Frankrijk die we allemaal hard voorbij rijden

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, Tips6 Comments

Ja, jullie hebben het allemaal goed Lille of Rijsel. Wat zonde, jullie missen iets ontzettend leuks, aardige mensen, prachtige stad. Volgens de Fransen is dit de stad waar je kan winkelen. In Parijs moet je 3 dagen winkelen, in Lille heb je maar 1KMte gaan en alles zit erin, regent het, geen probleem, Euralille 140 winkels overdekt, ze hebben zelfs een Hema . Maar als je een echte liefhebber bent van winkelen, moet je in Rue Esquermoise zijn met alleen maar aparte winkeltjes en boetiekjes, kijk ook eens bij Patisserie Meert naar binnen zoals alle voorbijgangers 200 meter verder kom je bij een bakker (hij heet Croquet J) waar zeker 20 mensen buiten staan te wachten om schuimgebak te kopen. Rue de Béthune is ook een belangrijke winkelstraat. Natuurlijk ontbreken de Galeries Lafayette en Printemps in Lille niet.

lille euralille

Begrijp Lille

Als je Lille wilt begrijpen kijk dan eens naar de film “Bienvenue chez les Ch’tis”, een film nog leuker dan “Les Intouchables”, wij hebben werkelijk dubbel gelegen van het lachen. Als je met de auto bent MOET je langs de Auchan in Roncq 100 kassa’s, parkeerplaatsen + 3.000, maar nog steeds mudvol, 2 schappen met alleen maar chocolade, 8 schappen met alleen maar wijn een complete sectie met vis, brood, kaas (mmmm…) zoals je dat bijna overal in de grote hypermarkten kan vinden ga dan ook even kijken en wat drinken bij les 3 Brasseurs, brouwen zelf hun bier.

Bier of wijn in Lille?

O ja, over bier gesproken Lille is een uitzondering in Frankrijk, hier drinken ze bier in plaats van wijn en ze hebben “frietkot” (friettent), en op de menukaarten staat overal “potje vleesch”, de originele Ch’ti praat een soort oud Nederlands, ze waren eens de oogappel van de graaf van Vlaanderen en hebben ook in de Gulden Sporenslag meegevochten tegen de Franse koning  (en gewonnen, het complete Franse ridderleger afgeslacht in de Vlaamse modder).

Waar moet je gaan eten?

Er zijn zoveel leuke restaurants, maar voor iets typisch Frans ga naar Restaurant “la Paix” Place Rihour en vergaap je aan de 19e eeuwse sfeer, het interieur en het schilderwerk. Ik ga verder niet over de architectuur praten, bladgoud overal, stad is compleet vernieuwd vanaf de 70-er jaren zonder overheidssteun (in de 1e Wereldoorlog, La Grande Guerre, is de stad compleet verwoest, o ja in Frankrijk bestaat geen andere oorlog die het vermelden waard is).

Maar wat is de belangrijkste gebeurtenis in Lille, ja de Brocante markt, de grootste in Europa, je moet het echt zelf beleven. Alle, echt alle restaurants doen dat weekend mee aan een wedstrijd “welk restaurant heeft de grootste berg mosselschelpen voor zijn deur liggen”.

lille mosselen

Wil je meer leuke feitjes over Lille? Klik dan hier.

Prijsvraag

Ook met deze blog kun je meedoen met de prijsvraag ter ere van de nieuwe en uitgebreide boekenshop. De vraag is simpel? Hoeveel “Franse woorden” herken je in de tekst van de blog. Dus woorden die in het Frans en het Nederlands (bijna) hetzelfde zijn. Tel in deze blog ook de echte Franse woorden mee, zoals rue en la Grande Guerre. Dat zijn er al 4! Deze alinea en wat hier nog meer onder staat dus niet meegerekend. Even voor de duidelijkheid: ik bepaal of een woord meetelt. Of zoals dat officieel heet: over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Wat tel ik dan mee? Bijvoorbeeld een woord als simpel, dat is immers simple in het Frans en die twee woorden lijken zo veel op elkaar, dat ik vind, dat ie mee mag doen. Ook het woord gecorrespondeerd zou natuurlijk mee tellen. Zoek dus de woorden op en laat mij weten hoeveel het er zijn. Doe dit voor 1 juni a.s. Dan vindt namelijk de eerste verloting plaats. Je kunt een boek winnen. En snuffel vast eens rond in de shop. De selectie aan Franse boeken, boeken over van alles en nog wat over Frankrijk en de Franse taal,  is verrassend variabel.

Gastblogger

Deze blog is geschreven door Jan Pieters, francofiel en Frankrijkkenner. Hij schreef ook een blog over zijn reis naar Santiago di Compostella.

6 Comments on “Prijsvraag en De eerste stad in Frankrijk die we allemaal hard voorbij rijden”

    1. Bonsoir Anna, Leuk dat je meedoet. Ik zeg er natuurlijk niks over. Maar jouw reactie staat genoteerd. Wie doet er nog meer mee? Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *