Roland Moreno, de uitvinder van de chipkaart

SylviaFranse weetjes, TipsLeave a Comment

Leven zonder chipkaart, bijna onvoorstelbaar. Denk er maar eens over na. Toch is het pas in 1974 dat een basis voor deze bijzondere “puce” in een octrooi werd vastgelegd. Door de Fransman Roland Moreno. Wie was hij en wat deed hij nog meer?

Een stukje van zijn leven

Roland werd geboren in Egypte, maar verhuisde al snel naar Frankrijk om daar zijn baccalauréat , zijn middelbare school diploma, te halen. In het begin van zijn loopbaan vooral actief als journalist en columnist voor o.a. L’Express, maar ook bezig als uitvinder van allerlei gave dingetjes. Zoals bijvoorbeeld een machine die nieuwe woorden uit moest vinden. Meer uitvindingen vind je hier.

In 1974 veranderde de wereld….

Voor hemzelf en voor ons, alle mensen op de wereld. Want hij vond de chipkaart uit, la carte à puce. En zoals bij de meeste uitvindingen, men was niet gelijk enthousiast. Het duurde maar liefst 8 jaar voordat hij ondernemers en banken overtuigd had. Ook ging hij toen in zee met de RATP, het Parijse vervoersbedrijf van de metro. Toen dat eenmaal gelukt was, werd hij er ook stinkend rijk van. Zelf vond hij het allemaal niet zo bijzonder: ach, ik droomde ervan, ik vond het in mijn slaap uit, ik ben lui, de meeste tijd breng ik zittend door. En natuurlijk vonden ook anderen dat zij als eerste de chipkaart hadden uitgevonden. Ze spanden rechtszaken aan, maar verloren.

Misschien was hij het in 2000 wel helemaal zat toen hij 1 miljoen Franse francs uitloofde als iemand de chip kon kraken. Men kreeg 3 maanden. Het lukte niet en het is nog steeds niet gelukt.

M. Moreno op youtube

Er is van alles te vinden over meneer Moreno. Vind je het leuk om je luistervaardigheid te trainen. Dat kan met deze twee filmpjes. De eerste is redelijk kort, een paar minuten. Voor de tweede trek je 18 minuten uit. En je kunt er ondertitels onderzetten, dat maakt het begrijpen makkelijker. Zo leer je Frans te luisteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *