Tassen zijn altijd hip

SylviaFranse weetjes, TipsLeave a Comment

En ik maak ze zelf, als hobby. Maar ook voor anderen. En als je dan weet dat in het grootste tassenmuseum van de wereld tot 1 maart volgend jaar de tentoonstelling Forever Vintage te zien is, dan kan je je misschien wel voorstellen, dat ik daar ook nog even wil gaan kijken. Zou ik dan ontdekken dat er eigenlijk niets nieuws onder de zon is en dat verschillende modellen uit het verleden gewoon door ons weer als modern gezien worden.  Of is er toch wel iets veranderd?

De Châtelaine

Wat me als eerste verbaasde toen ik meer las over dit onderwerp, is dat het vroeger ook voor mannen heel gewoon was om een tas te dragen. Jachttassen en documenttassen, onze huidige model enveloptas, zijn hiervan goede voorbeelden. Ja, ik weet het, een man met een tas is niet meer zo vreemd als 20 jaar geleden, maar toch nog niet helemaal ingeburgerd.  Vroeger hingen tassen standaard aan je riem, aan een lang koord. Lekker makkelijk voor dieven. Vrouwen hadden behalve hun persoonlijke spulletjes ook vaak naaigerei aan de riem hangen. Zo’n “tuigje” wordt een châtelaine genoemd.

De Binnenzak

Voor ons een heel gewoon item en zeker in een jas of in een deftig mannenpak. Binnenzakken verschenen echter pas in de kleding rond het begin van de 17de eeuw en dan alleen in mannenkleding. Zie daar waarom mannen geen tas meer dragen. Vrouwen droegen hele wijde jurken. Plek zat voor een opbergplaats op de dij: iedere jurk had wel twee dijzakken. Pas toen de mode veranderde in de 18de eeuw en de jurken strakker werden, paste dat niet meer. Dus kwam er een tas. Wel raar hoor, “ridicule”, dat je alles wat je had in je hand bewaarde.

Maatvoering

Ook de grootte van de tas is aanzienlijk verkleind. En de elegantie natuurlijk ook. Wederom heel logisch te verklaren. Als je per koets reist, heb je een grote stevige hutkoffer nodig. Je vindt nog zo’n koffer van Louis Vuitton in het museum. En omdat het reizen nu allemaal wat comfortabeler gaat is dat niet meer nodig.

Extra

Vind je het leuk om automatisch mijn nieuwe blog te krijgen, meld je dan aan. Het kan door een simpel vinkje te zetten. Helemaal onderaan deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *