Getipt: Wild France

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, TipsLeave a Comment

Vorige week zappte ik bij toeval op de programma dat bijzondere natuur in Frankrijk laat zien. En ik viel met mijn neus in de boter: de zwanen bij het kasteel van Chenonceau. Een van mijn favoriete Loire kastelen. Dus die mooie plaatjes wilde ik wel zien. Chenonceau vanuit het perspectief van de zwaan. Zo zag ik het nog niet. Nieuwsgierig geworden bekeek ik vandaag de hele uitzending.

Hert, Lynx, Eik en nog meer

We begonnen met een pasgeboren Bambi. Leuk, maar de lynx trekt mij meer. Dat komt omdat ik helemaal dol ben op katten en die drie kleine welpjes maken toch hetzelfde geluid als mijn eigen stoere vrienden. De lynx leeft in Frankrijk in de Jura, het 300 kilometer lange gebergte in het oosten van Frankrijk. Daarna werd het verhaal van de eik verteld met behulp van een vergeetachtige eekhoorn en een everzwijn. De eik komt uit Italie en omdat de eekhoorn de eikels in de winter niet allemaal terugvindt en opeet, komen er nieuwe kleine eikjes.

Bijzondere dieren met een bijzondere band

De zeekoet is een vogel, maar eigenlijk zag ik een vliegende pinguïn. En zoals je weet is de pinguïn het enige eierleggende zoogdier. Iets heel anders dus. Wel raar dat je denkt dat je een pinguïn ziet vliegen. Maar ach, ik zie ze wel eens vaker vliegen. ;) En dan het verhaal van de dolfijn, een ambassadeurdolfijn. Nog nooit van gehoord. Dat is een dolfijn die zich van zijn groep heeft afgezonderd en de mensen opzoekt. Deze komt ieder jaar terug naar dezelfde persoon. Hele bijzondere beelden. En dan die luie zeehond, die niets liever doet dan slapen, wel 15 uur per dag. Maar wat hebben een zeehond en een banaan met elkaar te maken?

Chenonceau

Zoals ik al zei het liefdesverhaal van de zwanen is de moeite waard. Zeker ook omdat de beelden van het kasteel zo mooi zijn. En natuurlijk krijg je ook nog wat informatie over het kasteel zelf. Maar wat ze niet vertellen is, dat de rivier de Cher waarover het kasteel gebouwd werd in de Tweede Wereldoorlog de scheidslijn was tussen bezet en onbezet Frankrijk. Dat het toen dienst deed als ziekenhuis en er nog wel eens patiënten “verdwenen”. Naar onbezet Frankrijk dus.

Dierennamen vertalen

Ken jij trouwens de Franse vertaling voor deze dierennamen, die allemaal voorkomen in deel 1 van Wild France? Kraanvogel, hert, konijn, haas, hond, muis, paard, eekhoorn, vliegend hert, vlaamse gaai, rups, everzwijn, gans, meeuw, zwaan, zeekoet, dolfijn, zeehond? Ik kende ze ook niet allemaal, als ik eerlijk ben. Ik heb er ook een paar op moeten zoeken. Wie doet er een poging en begint met vertalen?

Het eerste deel van Wild France kun je nog tot vanavond 21.23 uur gratis zien op uitzending gemist. Daarna alleen nog met een abonnement. Deel 2 volgt volgende week woensdag. Kijk jij ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *