Vaison-la-Romaine

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, TipsLeave a Comment

Een van de oudste en misschien wel mooiste stadjes in de Provence. Op Franse sites wordt zelfs gesproken over “un des plus Beaux Détours de France”. Een van de mooiste omwegen van Frankrijk dus. Nou is het natuurlijk wel handig om je stad aan te prijzen als je wilt dat er toeristen komen. Maar in dit geval zou het wel eens kunnen kloppen.

De geschiedenis van Vaison-la-Romaine

Dat deze plaats in het zuiden van Frankrijk zo bijzonder is, komt ook zeker door haar geschiedenis. Die laat zich kort samenvatten als: Keltisch, Romeins en Pauselijk. Een Keltisch volk, de Voconces, bewoonde, voornamelijk als landbouwers, als eersten de stad. Ze werden verdreven door de Romeinen, die duidelijk hun stempel drukten op de stad. En daar kunnen we nu nog de Romeinse wijken van bezoeken. En in de Middeleeuwen namen verschillende pausen hun intrek in o.a. kasteel en klooster. Het is vanaf deze tijd dat de stad zich vormde zoals die er nu nog staat.

De Romeinse opgravingen in Vaison-la-Romaine

erfgoed van de Romeinen

De Romeinse opgravingen

Deze opgravingen bestaan uit grofweg twee wijken, waarvoor je je tijd nodig hebt om alles rustig te kunnen bekijken. Ze heten: Quartier de Puymin en het Quartier de la Vilasse. Je vindt er badhuizen, de Romeinse thermen, het beroemde theater dat ook nu nog steeds gebruikt wordt, beelden en bijzondere huizen en een winkelstraat. Maar wat ik me daar bij moet voorstellen? Wie het weet, mag het zeggen. Ook hebben de Romeinen nog iets anders achtergelaten: de Romeinse brug. Met de zo karakteristieke overspanningsboog torent deze brug hoog boven het riviertje de Ouvèze uit. En aangezien die Romeinen ook niet gek waren: op een stuk waar de rivier smaller is. Vroeger was de Ouvèze bevaarbaar en belangrijk voor de handel. En dat alles mag je bezoeken voor een zeer aangenaam tarief. Je betaalt als volwassene maar acht euro. Kom er in Nederland maar eens om.

Nog meer te doen…

Je kunt in Vaison-la-Romaine uitgebreid wandelen, mountainbiken (de Fransen noemen dat VTT, vélo tous terrains), klimmen, paardrijden, parapenten, fietsen en vissen. Of op dinsdag naar de Provençaalse markt gaan.

Veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *