Vakantie in Frankrijk: vandaag in de vallei van de Méouge

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, TipsLeave a Comment

Frankrijk kent hele mooie stukjes. Net als Nederland overigens, maar ja, daar gaat deze blog niet over. Dus op vakantie naar Frankrijk is een aanrader. Daarom herhaal ik mijn mooiste “vakantieblogs”. Het is al weer bijna twee jaar geleden dat ik in de Gorges de la Méouge in de Drôme, dat is nog net net in de Provence, was. Een bijzonder mooi stukje Frankrijk dat terecht bestempeld is als Site Natura 2000. Ik heb er twee mooie en heel verschillende wandelingen gemaakt en daarvan laat ik je in deze blog een aantal foto’s zien.

Site Natura 2000

Maar eerst dat begrip Site Natura 2000. Daar ben ik ook eens wat verder in gedoken. Ik kende het niet. Het is een soort van werelderfgoedlijst voor natuurgebieden in Europa. Je kunt als land jouw gebied bij de EU aanmelden en na goedkeuring komt het dan op de lijst. Hierna ben je verantwoordelijk voor een goed beheer en voor de bescherming van dat stukje natuur. Wij kennen dit als de Natuurbeschermingswet. In Nederland zijn er 166 gebieden aangemeld en je vindt ze hier. Kijk maar eens of jouw favoriete stukje Nederland erbij zit. Ook Frankrijk kent een groot aantal Site Natura 2000 gebieden: 1758. Maar ja, dat land is natuurlijk wel een stukje groter.

Wandelen en mountainbiken(VTT) in de Gorges de la Méouge

Ik heb een wandeling gemaakt, die ene die te vinden is op de site van het Office de Tourisme van Laragne. Die makkelijke. Leek me wel verstandig als niet-wandelaar. En dat was ook verstandig. Hoewel deze wandeling van 2,3 km valt in de meest makkelijke categorie, vond ik hem al behoorlijk pittig. En hoezo familiewandeling? De paadjes waren behoorlijk smal en soms liep ik over de stenen/rotsen. Ik zou dit met kleine kinderen zeker niet aanraden. Neem dan de route via de geasfalteerde weg over de loopbrug naar de picknickplaats.

Een stuk veiliger. Maar houd je kinderen toch maar goed vast op de stevige loopbrug, want open is ie wel. Ik heb er in ieder geval heel erg van genoten en er zijn nog veel meer routes. Download de kaart via de link hierboven. Als je wilt mountainbiken, wat de Fransen Vélo Tout Terrain noemen (fiets voor elk terrein), dan zijn er ook heel veel routes. De overzichtsborden voor wandelen en fietsen vind je ook bij de parkeerplaats.

Les pieds dans l’eau in de Gorges de la Méouge

Dat was de titel van een excursie die georganiseerd werd door het VVV van Séderon. Onder leiding van twee gidsen wandelden we eerst over de gewone weg naar de rivier. Om vervolgens van schoenen te wisselen, oude gympen werden aanbevolen, en terug te lopen door en langs het water. Onderweg kregen we uitleg over het leven in en naast het water. Of we maar vooral zo veel mogelijk op de oevers wilden lopen om de kleine diertjes in het water niet dood te trappen. Soms moesten we wel door het water en veel mensen gleden uit. Dat was ons van tevoren verteld en daarom had ik mijn camera niet meegenomen. Geen foto’s dus van deze excursie.

Maar we hebben wel veel gezien en geleerd. Onze gids liet ons het nest van de bijeneter zien. Een vogeltje waarmee ik wel kan sympathiseren aangezien hij bijen doodt. En dat is ook zijn Franse naam: le tueur des guêpes. Dat nestje heeft een heel kleine opening in verhouding met het maatje vogel dat er doorheen moet. De gids vertelde mij, dat het nest achter de opening groter is. Ook liet hij ons de modderbad-plaats van de grotere wilde dieren als everzwijn en hert zien. Dat dient natuurlijk als plek waar je jezelf eens lekker kunt krabbelen. Immers, een dier heeft daar geen handen voor. Goed ook tegen het ongedierte.

 

Het leuke voor mij was, dat ik er als tolk Frans op mocht treden (een van mijn favoriete bezigheden: ik bel ook voor klanten naar Frankrijk om vragen te stellen en antwoorden te krijgen, als iemand er zelf niet uitkomt). Onze groep bestond voor ongeveer de helft uit Nederlanders en ik kon gelukkig veel dingen een stuk duidelijker maken. Omdat ik op mijn vakantie niets had voorbereid, was het soms even zoeken naar de vertaling van sommige woorden. Maar als een lieve Fransman je dan vertelt dat une biche een Bambi is, dan vergeet je dat nooit meer.

En weet jij waarom libellen en waterjuffers bij het water leven?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *