Vakantie in het mooiste stukje van Frankrijk: bij de lavendel

SylviaFrankrijk, Franse weetjes, TipsLeave a Comment

(foto hierboven is van: https://unsplash.com/@ettocl )

Volop vakantiereclames op t.v. Naar verre zonnige landen vooral. Maar ook in Frankrijk kun je lekker van de zon genieten tijdens je vakantie. Ik was een paar jaar geleden in de Gorges de la Méouge. Een erg mooi stukje Frankrijk midden in de lavendelvelden. Ja, ja: La Lavende de France. Je wordt er gewoon vrolijk van, alleen al als je het ruikt. Wil je op vakantie naar de lavendel? Ga dan in de periode van half juni tot half augustus. Dan bloeit de lavendel en zijn er ook lavendelfeesten.

 

Vakantie in de lavendel.

Puur genieten. Of je nu besluit om te gaan wandelen, te fietsen, de auto of de motor te pakken. Het kan allemaal. Om je het makkelijk te maken, zijn er al zes routes uitgezet. Je vindt ze hier. Kies wat jou aantrekt, combineer er een paar of neem rustig de tijd om alle mooie dingen onderweg langer te bekijken. Tip: doe wat ik gedaan heb, bekijk het vanuit de lucht. Zoek een parapente –school en ga vliegen!.

Wist je dat……

Over lavendel valt natuurlijk wel het een en ander te vertellen.

Er worden voornamelijk twee soorten door de lavendiculteurs  verbouwd. De “echte” die groeit boven de 700 meter. Deze soort wordt gebruikt voor de lavendelolie. De zgn. hybride lavendel, de lavendin, die groeit tot een metertje of 600. Deze soort wordt behalve voor olie, ook gebruikt voor zeep. De lavendin brengt vele malen meer op dan de lavendel omdat je er per kilo veel meer liters olie mee kunt maken.

En dan dit: in de Oudheid kende men het al als medicijn, werkt bijvoorbeeld uitstekend als anti-depressivum en ook in de Middeleeuwen scheen het goed te werken tegen De Grote Pest.

Je kunt je waarschijnlijk ook wel voorstellen, dat dit de belangrijkste en de enige bron van inkomsten is voor veel gezinnen. Dus kwamen er steeds meer lavendiculteurs. Een beetje te veel. Het dreigde de verkeerde kant op te gaan voor veel mensen. Gelukkig dompelden we ons met z’n allen onder in de spa. En voilà, een nieuwe markt was geboren. Veel ondernemers van het faillissement gered.

Heb jij de lavendelvelden al gezien toen ze in bloei stonden? Mooie foto’s zijn altijd welkom. Stuur ze naar formilangue@gmailcom. Ik zet ze voor je op mijn Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *